nieuws

Studenten Hogeschool InHolland volgen practicum bij Bakery Institute

Nieuws 216

Bakery Institute had afgelopen week 50 derdejaars studenten van de opleiding Food Commerce and Technology van de Hogeschool InHolland over de vloer. In deze opleiding leren studenten hoe voedingsmiddelen worden ontwikkeld en geproduceerd. Ook komt de kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid van voedsel aan bod.

Studenten Hogeschool InHolland volgen practicum bij Bakery Institute
Foto's: Bakery Institute

Studenten uit Delft en Amsterdam volgden in Zaandam een practicum waarin ze aan de slag gingen met een handgemaakt brood met biologisch bloem en een cake quatre quarts. Ook maakten ze twee verschillende baguettes. Een variant met bloem uit de supermarkt en een baguette met gecertificeerd bloem van een Franse molen. Studenten bekeken het verschil tussen de bloemsoorten in eigenschappen, verwerking in het deeg en beoordeelden uiterlijk en smaak van de baguette.

Samenwerking met scholen

Directeur Tamara Hoogerwaard geeft aan waarom Bakery Institute steeds meer met scholen samenwerkt. ‘Op school begint de toekomst van het vakgebied. Dat is de plek om studenten te enthousiasmeren en een nieuwsgierige, onderzoekende houding te stimuleren. Het practicum had dan ook een interactief karakter doordat studenten hun zintuigen inzetten: proeven, ruiken, observeren, produceren, met elkaar overleggen, vragen stellen. Ja, echt met de handen in het deeg!’

Ambassadeurs creëren

Docent van het Bakery Institute François Brandt legt uit dat het practicum verder ging dan wat brood bakken. ‘Dit is onze kans om weer goede ambassadeurs voor het bakkersvak op te leiden. Immers kunnen ze na deze opleiding allerlei kanten op in food en hoe mooi zou het zijn als ze enthousiasme voor brood ontwikkelen? Ik heb met de studenten besproken hoe je erachter komt wat de consument bezig houdt: nu en in de toekomst, en hoe we het eetpatroon van de consument meer bewust maken.’

Theorie gaat leven

Vanuit Hogeschool Inholland geeft docent Wendy Weeland aan dat juist de combinatie van theorie en praktijk in de opleiding de meerwaarde geeft. ‘Studenten worden opgeleid om in zeer diverse situaties hun kennis in te zetten om bijvoorbeeld producten en processen te ontwikkelen. Maar vooral begrijpen wat er in een voedingsmiddel gebeurt is belangrijk. En dat heb ik zien gebeuren tijdens dit practicum: de theorie ging leven door het zelf te zien en voelen. En dat is waar we het voor doen!’

Enthousiaste leerlingen

En de studenten? De foto’s spreken boekdelen. ‘Ik zou veel meer praktijk willen in onze opleiding, echt contact met vakmensen. Ik merk dat ik de theorie en praktijk dan pas aan elkaar kan koppelen. Het was gewoon een heel leuke dag. We gaan vanavond thuis barbecueën, ik heb al geappt dat ik voor het brood zorg. Zelfgemaakt!’

Reageer op dit artikel