nieuws

Kollenberger Spelt houdt zich nog goed in hitte

Nieuws

Kollenberger Spelt houdt zich nog goed in hitte
Kollenberger Spelt staat er nog redelijk goed bij, ondanks de droogte. Foto: Reclame Bureau Magenta

Het warme voorjaar en het hete begin van de zomer van 2017 zet de tarwe-oogst onder druk. In Nederland maar ook in de Verenigde Staten en Oost-Europa. De teelt van Kollenberger Spelt lijkt minder hinder te hebben van de warmte. De graansoort zal wel eerder geoogst worden.

Dat meldt Wiro Nillesen, ketenregisseur Kollenberger Spelt, naar aanleiding van het begin van de zomer.

De tarwe in Nederland staat er nog redelijk goed voor, anders dan bij in België waar akkerbouwers de noodklok luiden. Ook in Amerika en Oost-Europa speelt de droogte de boeren parten; de oogst zal daar waarschijnlijk lager uitpakken, zo meldt Akkerwijzer.nl.

Niettemin smachten de landbouwgewassen in Nederland naar vocht en draaien de haspels op volle toeren, aldus Akkerwijzer.nl. ‘Voor akkerbouwers die water moeten halen oppervlaktewater is dat niet altijd mogelijk, want diverse waterschappen hebben onttrekkingsverboden ingesteld.’

Limburgs Heuvelland redding

Volgens één van de 6 telers van Kollenberger Spelt, Huub Diederen, is het ook op de akkers in het Limburgse Heuvelland gortdroog. ‘Maar wij mogen eigenlijk nog niet klagen. We hebben hier lössgrond, het water wordt door dit type grond beter vastgehouden dan zandgronden.’

Speltteler Huub Diederen
Foto: Kollenberger Spelt

Een andere teler, lid van de Kollenberger Spelt-coöperatie, Charles Willems heeft geluk gehad met een lokale regenbui over zijn speltakkers. Dit kan komen doordat het Limburgse heuvelland een microklimaat kent, dat water aantrekt en vasthoudt.

Winand Vogels, één van de oprichters van Kollenberger Spelt, heeft zijn percelen op een plateau liggen. Vanwege deze ligging heeft Winand een beregeninginstallatie aangelegd. De oogst van Kollenberger Spelt zal als de droogte aanhoudt eerder eind juli plaatsvinden dan midden augustus wat in een gangbaar jaar gebruikelijk is.

Inkooporganisaties benieuwd naar kwaliteit

Volgens ketenmanager Nillesen zijn de inkooporganisaties Beko Groothandel, Bakeplus en Rob Peters erg benieuwd naar de bakkwaliteit van Kollenberger Spelt dit jaar. Vorig jaar was de bakkwaliteit  bij enkele telers wat minder doordat er later geoogst moest worden vanwege veel regen tijdens de oogstperiode. Hierdoor is spelt langer op de akkers blijven staan waardoor de bakkwaliteit minder werd. Nillesen ‘Dit is opgevangen door de andere telers van de coöperatie die een zeer goede oogst hadden. Door het mengen van de opbrengsten van de telers wordt een constante bakkwaliteit gerealiseerd.’

Volgens teler  Huub Diederen is het optimaal als het 1 tot 2 weken voor de oogst droog is. Het graan kan dan goed rijpen. Na de oogst gaat het rijpingsproces door, zegt Raoul Schyns van de Commandeursmolen die Kollenberger Spelt op Franse stenen maalt met zijn deels op waterkracht aangedreven molen.

Molenaar Raoul Schyns
Foto: Kollenberger Spelt

Het telen van spelt in ons Hollands klimaat met jaarlijks grote verschillen is geen sinecure en vergt veel kennis en inzet van telers en molenaar. Zo wordt duidelijk dat het weer een grote invloed kan hebben op ons dagelijks brood.

Reageer op dit artikel