nieuws

Darmflora bepaalt of wit of volkoren gezonder is

Nieuws 184

De een heeft baat bij witbrood, de ander bij volkoren. Dat hangt af van de darmflora van de consument, concluderen onderzoekers van het Weizmann-instituut in Israël.

Darmflora bepaalt of wit of volkoren gezonder is
Witbrood heeft een ander effect op de darmflora van volkorentypes. En vice versa.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen 6 juni in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Metabolism. Zij hebben het verschil gemeten tussen witbrood en zuurdesemvolkoren en het effect daarvan op de darmflora.

Het grootste verschil tussen de twee broodsoorten is dat uit witbrood de bestanddelen van de volledige tarwekorrel zijn gezeefd, maar de onderzoekers vonden geen verschil in opname van de koolhydraten van beide broodsoorten.

Twee groepen onderzocht

In het experiment zijn de proefpersonen in twee groepen verdeeld. De eerste groep kreeg een week lang witbrood, de andere groep volkorendesem, om een kwart van de totale caloriebehoefte te dekken. Na een week kregen de eters van witbrood volkoren, en vice versa.

Een grafische voorstelling van het onderzoek dat de wetenschappers publiceerden.

Op groepsniveau bleken zich geen verschillen voor te doen, maar op individueel niveau bleek de ene proefpersoon goed te reageren op witbrood en de andere op volkoren. Goed reageren betekent: een goede omzetting van koolhydraten uit het brood in bloedsuikers, die de brandstof voor het lichaam zijn.

Overigens bestaat de voedingswaarde van brood uit meer dan energie alleen; onder meer aan vezels worden veel goede eigenschappen toegeschreven.

Voedingsadvies niet algemeen

Het onderzoek maakt volgens de onderzoekers duidelijk dat voedingsadviezen niet in algemene zin gegeven kunnen worden; niet iedereen heeft immers baat bij volkoren, wat momenteel wel de algemeen geldende opvatting is. Het advies moet worden afgestemd op de persoon. Of liever: op de darmflora van de persoon.

Als de onderzoekers keken welke bacteriën voorkwamen in de darmen van hun proefpersonen, konden ze voorspellen wie baat zou hebben bij wit en wie bij volkoren. ‘Het onderzoek krijgt een vervolg’, zegt co-onderzoeker Eran Elinav. ‘De resultaten zijn in potentie zeer belangrijk, omdat het laat zien dat verschillende mensen verschillend reageren op hetzelfde voedsel.’

Onderzoek Maastricht

Het Israëlische onderzoek is mogelijk een interessant aspect voor het internationale onderzoek dat de Universiteit van Maastricht uitvoert op initiatief Fred Brouns, emeritus hoogleraar gezonde voeding.

Fred Brouns

Deze studie, die anderhalf miljoen euro gaat kosten, moet uitwijzen wat waar is van de verhalen over gezondheidsklachten veroorzaakt door granen. ‘Er is een angstcultuur rondom eten aan het ontstaan’, zei Brouns eind 2016. ‘Daarom gaan wij het hele proces, van het telen van tarwe tot en met het bakken van het brood, onderzoeken.’

 

Reageer op dit artikel