nieuws

Update – Tom Dumoulin wint roze trui op Tritordeum

Nieuws 233

Update – Tom Dumoulin wint roze trui op Tritordeum
Ritzeges dankzij graansoort?

Renners doen het goed op brood van Tritordeum. Tom Dumoulin – tevens groot fan van de Limburgse kersenvlaai – won dinsdag de roze trui met zijn overwinning in de tijdrit van de Giro d’Italia. Hiermee is hij tevens de huidige leider van het algemeen klassement.

Dumoulin fietst voor het Team Sunweb. Ook Steven Kruijswijk van Team Lotto NL Jumbo Cycling staat inmiddels op een prachtige 10e plek in het algemeen klassement.

Ketenmanager Tritordeum Wiro  Nillesen: ‘We hopen dat de gouden kleur van ons Tritordeum brood de heren blijft inspireren tot de laatste rit!’

Gut-feeling

Met name de goede verteerbaarheid van het door GrainLabs ontwikkelde graan geeft de renners een goede gut-feeling.

Het eerste Tritordeumbrood in Nederland is gebakken door Frank van Eerd bij de Bisschopsmolen in Maastricht. Samen met de voedingsdeskundige van Team LottoNL-Jumbo, Marcel Hesseling ontwikkelt Frank van Eerd vanuit GrainLabs speciale producten voor topsporters. De Commandeursmolen in Mechelen maalt het graan voor dit brood.

Hierbij wordt rekening gehouden met de specifieke prestatie die verwacht wordt van de sporter. Een tijdrit is namelijk compleet anders als een bergrit. Voor een tijdrit zijn korte koolhydraten nodig, ook wel snelle koolhydraten genoemd, die weinig tot geen vezel bevatten. Bij een bergetappe heeft een wielrenner juist langdurige, stabiele energie nodig. Die haalt men uit de complexe, lange koolhydraten.

Tritordeum-brood

Tritordeum heeft de eigenschap om beter verteerbaar te zijn dan tarwe, dit bevat 40% minder gluten dan tarwe. Het gaat hierbij om een specifiek soort gluten, genaamd gliadine. Ook het hogere gehalte aan onverzadigde vetzuren sluiten perfect aan op de behoefte van de topsporters.

Beter verteerbaar

Juist de laatste jaren hebben oude rassen zoals spelt en Kamut een vaste plaats ingenomen in de ambachtelijke bakkerij. De consument is bewuster gaan eten en stelt kritische vragen: ‘Waar komen de ingrediënten vandaan? En hoe is mijn eten gemaakt?’

De ambachtelijke bakker is bij uitstek de plaats waar de consument nog direct contact heeft met de productie, aldus de sponsor van Team LottoNL-Jumbo. Hierdoor heeft de ambachtelijke bakker kansen door met bijzondere producten aan de slag te gaan zoals Tritordeum.

Daarnaast groeit het aantal gezondheidsbewuste consumenten sterk. Dit nieuwe graan sluit hierop, door de waardvolle eigenschappen, prima aan, volgens de leveranciers. Ook heeft het brood geen broodverbetermiddelen nodig en geeft, vooral met een desemcultuur, een erg mooi en smakelijk brood met gouden korst en goede kruim.

Tritordeum-meel wordt geleverd door Bake-plus, BekoRob Peters en Multiflour

 

 

Reageer op dit artikel