nieuws

Grote opkomst voor Bake Up Day

Nieuws 756

Grote opkomst voor Bake Up Day
Bake Up Day Zeelandia

De door Zeelandia georganiseerde Bake Up Day kon vandaag rekenen op een grote opkomst. Op de Onderneem-Meer-Dag werden ondernemers door vier verschillende workshops geïnspireerd en aan het denken gezet.

De dag werd afgetrapt door directeur van Zeelandia Marc Cuypers. Hij was vereerd door de grote opkomst. 110 heren en 120 dames waren naar De Frabique in Utrecht afgereisd voor de Bake Up Day. Alle belangstellenden werden ingelicht over de nieuwe bestel-app Bep van Zeelandia. Na afloop van de dag kreeg iedereen een instructieboekje van de app mee om alles nog eens rustig na te lezen.

Annemarie van Gaal

Na Marc Cuypers betrad Annemarie van Gaal het podium. Zij is een succesvol ondernemer en investeerder van diverse bedrijven. Daarnaast is zij ook bekend van het televisieprogramma Een Dubbeltje Op Zijn Kant. Zij vertelde hoe ze uit het niets een succesvol mediabedrijf heeft opgestart in Rusland. Dit ging gepaard met veel anekdotes. In haar verhaal zette ze drie punten op een rij waar volgens haar een succesvol bedrijf aan moet voldoen.

• Luisteren naar de markt
• Op een andere manier naar de markt en doelgroep kijken (buiten de gebaande paden)
• Samenwerking (met andere bedrijven, ondernemers)

Zij sloot het plenaire gedeelte af met haar favoriete quote, afkomstig van topijshockeyer Wayne Gretzky: ‘Ik skate waar de puck naartoe gaat, niet waar die vandaan komt.’ Dit is volgens Van Gaal ook toepasbaar op ondernemers. ‘Kijk waar de markt naartoe gaat, niet hoe die nu is. Speel in op de vragen uit de markt.’

Workshops

Aansluitend op het plenaire gedeelte konden de deelnemers genieten van een lunch en daarna twee workshops volgen. Iedereen had de keuze uit vier workshops:

• Vrouwelijk ondernemerschap – Annemarie van Gaal
• Meer succes met je Facebook marketing – Marian Bekkers
• Zélf filmen met je mobieltje – André Ansems
• Creatief- en slim werken – Gilbert Kin

Bakkerswereld volgde de workshops Vrouwelijk ondernemerschap en Zélf filmen met je mobieltje.

Vrouwelijk ondernemerschap

De workshop van Annemarie van Gaal kon rekenen op veel vrouwelijke aandacht. Toch waren er niet alleen maar dames in de zaal te vinden. In haar workshop legde Van Gaal uit wat volgens haar de kansen zijn van vrouwelijk ondernemerschap .

• Mensen beoordelen op hun talent en committment
• Geven van kansen
• Gunfactor creëren
• Samenwerking
• Een rolmodel zijn

Vrouwen kunnen volgens Van Gaal het verschil in een onderneming maken doordat zij mensen meer doorzien en omdat zij beter in de omgang met mensen zijn. Een valkuil is echter dat vrouwen vaak niet groot durven te denken en blij zijn met wat ze al hebben. ‘Je moet niet alleen in je bedrijf werken, maar ook aan je bedrijf werken.’

Aan het einde van de sessie was er tijd voor vragen uit de zaal. Een onderneemster pakte de microfoon: ‘Ik merk dat ik in mijn bedrijf toch liever mannen aanstuur dan vrouwen. Heb je een tip hoe ik beter vrouwen kan aansturen?’ Haar vraag kon op gelach en herkenbaar geknik uit de zaal rekenen.

Van Gaal: ‘Als je ziet dat er iets speelt bij vrouwen in jouw bedrijf, dat ze bijvoorbeeld roddelen, onderneem dan gelijk actie. Ga met die dames zitten en bespreek wat er aan de hand is. Haal gelijk de angel uit het probleem.’

Zélf filmen met je mobieltje

André Ansems en cameraman Gijs lieten aan de hand van video’s en praktijkvoorbeelden zien hoe je een goede video maakt met je mobiele telefoon. Zij deelden veel praktische tips met de deelnemers. Laat bij een interview bijvoorbeeld niet de geïnterviewde rechtstreeks in de camera kijken. Bij een interview is het mooi om ook een deel van de omgeving te laten zien (de bakkerij). Laat de geïnterviewde delen van de vraag herhalen, dit is makkelijk wanneer je de video gaat monteren.

Een video op Facebook mag maximaal 1,5 minuut duren. Dit geldt echter niet voor instructievideo’s, waarin je bijvoorbeeld het productieproces van een brood laat zien.

Inspirerende dag

Na afloop van de workshops kwam de groep nog eenmaal samen. Reginald Weeber peilde de ervaringen van de deelnemers met behulp van een ‘catchbox’. Deze kubus met microfoon werd de zaal ingegooid. Diegene die de kubus ving mocht een mening geven over de dag. Iedereen die aan het woord kwam was positief gestemd. Vooral de workshop van Annemarie van Gaal werd als erg inspirerend ervaren. ‘Ik vond het erg verhelderend dat zij vertelde dat je niet naar iemands cv moest kijken, maar naar iemands kunnen’, aldus een deelnemer.

Reageer op dit artikel