nieuws

Werkgevers: cao-acties lijken doel in plaats van middel

Nieuws 51

Wordt het een hete Pasen in de bakkerij? Dat is de vraag nu FNV Voedingsindustrie deze week niet verscheen bij het formeel geplande cao-overleg met werkgeversorganisaties NBOV en NVB. De bond dreigt met acties. ‘Het lijkt alsof acties het doel worden in plaats van het middel’, zegt directeur Wim Kannegieter van de NVB.

Werkgevers: cao-acties lijken doel in plaats van middel
Werkgevers besluiten tot loonsverhoging na impasse met vakbonden.

Kannegieter, die het grootbedrijf vertegenwoordigt, geeft aan dat bij enkele van de bij de NVB aangesloten grootbedrijven zogenoemd ‘technisch overleg’ heeft plaatsgevonden. ‘Dat wil niet zeggen dat er acties worden gevoerd, maar als de FNV dat wil gaan doen, zijn ze verplicht dit technisch overleg te voeren omdat de bedrijfsvoering niet in gevaar gebracht mag worden.’ Of er daadwerkelijk acties worden gevoerd – ‘want het gaat om acties, stakingen zijn iets heel anders’ – is vragen naar welk weer het morgen wordt, aldus de directeur.

Voor zover bekend heeft bij kleine en midden-bedrijven geen technisch overleg plaatsgevonden, laat NBOV-voorzitter Jos den Otter weten. ‘Wel kreeg ik vanochtend een telefoontje van een van onze leden dat de FNV gezegd zou hebben dat er de verplichting is tot staken. Dat is natuurlijk niet zo. Staken is een recht, iedereen mag staken, ook niet-leden van een vakbond.’

Ook bij distributiecentra van enkele supermarkten wordt gedreigd met acties. Als dit gepaard gaat met acties bij toeleverende industriële bakkers, zouden de supermarkten dubbel getroffen worden.

Hoger bod

Het overleg was gepland op dinsdag 11 april. Door afwezigheid van de vertegenwoordigers van FNV Voedingsindustrie kon het niet doorgaan. De werkgevers geven aan dat zij van plan waren een hoger eindbod neer te leggen, ‘dat past bij de recente inflatiecijfers en het goede cao-pakket aan arbeidsvoorwaarden verder versterkt’, zo lieten zij woensdag weten. ‘We hebben een goed voorstel gedaan, in eerste instantie al. En dinsdag waren we echt bereid eruit te komen met z’n allen’, aldus NBOV-voorzitter Jos den Otter. ‘FNV had op z’n minst kunnen luisteren, maar is weggebleven. Leo van Beekum (FNV-woordvoerder, red.) zie het pas al: het doel is schade toebrengen. Dat is wat ze doen, dit doet de totale sector geen goed.’

Werkgevers NBOV en NVB gaven woensdag aan zwaar teleurgesteld te zijn over het wegblijven van FNV Voedingsindustrie, temeer omdat zij van plan waren een hoger eindbod neer te leggen. Kannegieter: ‘Acties hebben alleen nut als ze leiden tot overeenstemming. Het minste dat je vooraf kunt doen is met elkaar praten, zoals we dinsdag hadden gepland. Als je dan als gevolg van het gesprek besluit het niet eens te zijn met het bod, zijn acties een eventuele volgende stap. Maar dan moet je wel eerst het gesprek aangaan.’

Hiermee laat het FNV volgens werkgevers de kans liggen om de lonen collectief daadwerkelijk te verhogen. De consument zal deze week gewoon zijn Paasbrood bij zijn ambachtelijke bakker of supermarkt kunnen kopen, aldus de werkgevers. ‘Voor de supermarkten zijn deze in elk geval al gebakken’, aldus Kannegieter.

40.000 werknemers

In de bakkerijsector werken circa 40.000 mensen, van wie 8.000 in de industrie. De actiebereidheid bij medewerkers van zowel grote als kleine bedrijven is volgens de werkgevers niet heel erg groot.  Kannegieter: ‘Dat heeft vaak toch grote gevolgen op de werkvloer. Er is vaak sprake van jarenlange trouwe dienst in een bedrijf, dan staak je niet zo gauw.’

Reageer op dit artikel