nieuws

Cao-acties met Pasen van de baan

Nieuws 153

Cao-acties met Pasen van de baan
FNV kondigt opnieuw ultimatum aan.

De staking waarmee FNV voor morgen dreigde, is van de baan. De vakbond heeft met de grootste werkgever in de branche, Borgesius Bakkersland, een deal gesloten. FNV hoopt daarmee ook andere bedrijven over de streep te trekken.

Dat laat FNV-bestuurder Leo van Beekum zojuist weten. ‘De deal gaat over het loon’, aldus Van Beekum, de werknemers krijgen een loonsverhoging.’ Over de hoogte daarvan laat van Beekum zich niet uit.

Het lijkt opmerkelijk dat de overeenkomst is gesloten met de grootste werkgever in de bakkerijsector en niet met de werkgeversorganisaties NVB en NBOV, die FNV Voedingsindustrie afgelopen dinsdag nog aan tafel uitnodigde voor formeel overleg. De FNV verscheen hier niet.

Volgens Van Beekum komt dit doordat de acties gepland waren bij Bakkersland. Om die reden is de FNV rechtstreeks met deze werkgever rond de tafel gegaan. Met succes. ‘Hoe het in de toekomst loopt, kunnen we nog niet zeggen natuurlijk, maar de stakingen zijn voorlopig afgewend.’

Zin gekregen

Het akkoord met Borgesius Bakkersland laat volgens Van Beekum zien dat dreigen met acties loont. ‘Ze hebben eieren voor hun geld gekozen. We hebben niet in alles onze zin gekregen maar het is een overeenkomst waar we tevreden mee zijn’, aldus de FNV-bestuurder.

Hij gaat ervanuit dat het bedrijf niet als enige meer wil gaan betalen en de druk op andere werkgevers gaat opvoeren.

Reageer op dit artikel