nieuws

Mondriaan hele kluif voor Bakkerij Remmerswaal

Nieuws 136

Mondriaan hele kluif voor Bakkerij Remmerswaal
De gemeente Den Haag gaf opdracht voor deze reusachtige taart in Mondriaan-stijl. Kenmerken van het neoplasticisme: rechte lijnen, primaire kleuren, asymmetrie en een duidelijke vlakverdeling. Foto: Remmerswaal

Bezoekers van het Atrium in het Haagse stadhuis zijn 7 maart getrakteerd op een reusachtige Mondriaan-taart. Bakkerij Remmerswaal uit Schiedam maakte de taart in opdracht van de gemeente, ter ere van de verjaardag van kunstenaar/schilder Piet Mondriaan.

De taart van 4,5 bij 3,85 meter en met een gewicht van ruim 500 kilo is gemaakt in  rood, zwart, geel, blauw en wit, de primaire kleuren die Mondriaan in zijn composities steeds terug liet komen. Voor de compositie – bedoeld voor 5.000 mensen – is gebruik gemaakt van: 100 liter ei, 100 liter kapselmix, 150 liter slagroom, 80 kilo marsepein, 30 kilo zwarte icing en 40 kilo vruchten.

52 delen

De Mondriaan-taart is opgebouwd uit 52 losse delen. In het Atrium heeft Bakkerij Remmerswaal met deze stukken de bekende compositie van Mondriaan gemonteerd. Dat nam ruim 2 uur in beslag, waarna loco-burgemeester Tom de Bruijn het gevaarte aansneed en de taart kon worden uitgedeeld aan de vele belangstellenden. ‘Bakkerij Remmerswaal houdt wel van een uitdaging’, laat het bedrijf weten.

De schilder

Pieter Cornelis Mondriaan (geboren op 7 maart 1944 in Amersfoort) was een Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus, die op latere leeftijd in het buitenland woonde en werkte. Mondriaan wordt algemeen gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Hij vertegenwoordigde onder meer de kunststroom De Stijl.

Reageer op dit artikel