nieuws

FNV kondigt acties kleinbedrijf aan

Nieuws 101

FNV Voedingsindustrie bereidt zich voor op acties in het midden- en kleinbedrijf in de bakkerij. ‘Het grootbedrijf is daarmee niet gevrijwaard van stakingen, maar het is vooral het ambacht dat de werknemers niet tegemoet wil komen’, laat FNV-woordvoerder Leo van Beekum weten.

FNV kondigt acties kleinbedrijf aan
De tas met petities. Foto: AMR

Gisteren, tijdens de algemene jaarvergadering van de NBOV in Vianen, bood een veertigtal actievoerders een petitie aan NBOV-voorzitter Jos den Otter aan om hun eisen kracht bij te zetten. Den Otter nodigde daarop, mede namens de NVB, tien leden uit de achterban van de FNV uit om de problematiek te bespreken. Een kaderlid van de bond gaf terplekke aan dit overbodig te vinden, omdat de FNV al een onderhandelaar heeft – Van Beekum – geruggesteund door twee FNV-kaderleden.

Ambacht biedt het minst

Nu er geen schot in de zaak lijkt te zitten, zijn de acties in voorbereiding. Van Beekum: ‘Het ambacht wil het minst bieden, daar kijken we nu eerst naar de actiemogelijkheden. Hoe die eruit gaan zien en wanneer ze plaatsvinden, vertellen we niet. Dan is het verrassingseffect weg’, aldus Van Beekum. ‘Het doel van een actie is schade toebrengen, niet dat we dat per se willen, maar anders heeft actie voeren geen zin.’ De Telegraaf weet te melden dat de acties rond Pasen plaatsvinden.

Gevraagd naar de economische positie van de bakkers in het midden- en kleinbedrijf, geeft Van Beekum aan dat daarmee altijd rekening wordt gehouden. ‘Voor bakkers die echt slecht zitten, bestaat een commissie die voor die ondernemers een uitzondering kan maken in de cao. Dat willen we zo min mogelijk doen, omdat je dan te maken krijgt met valse concurrentie, maar bakkers die het echt moeilijk hebben, daar houden wij rekening mee. We hebben er niets aan als een sector over de kop gaat, daar hebben de ondernemers niets aan en de werknemers al evenmin.’

Dat neemt volgens de FNV niet weg dat het economisch beter gaat, en ‘er een hoop bakkers grote auto’s op de parkeerplaats in Vianen hadden staan’, aldus Van Beekum. ‘Dat is prima, ik gun iedereen een grote auto, maar geef je werknemers dan ook een goed salaris.’

Jos den Otter verwacht geen harde acties. ‘Volgens mijn leden is er weinig stakingsbereidheid onder het personeel.’

2,25%

Werknemers in de bakkersbedrijven willen een eenjarige cao met een loonsverhoging van 2,25 procent, reparatie van het derde jaar WW en afschaffing van de wachtdagen bij ziekte. Werkgevers bieden volgens het FNV een summiere loonsverhoging van 1 procent per jaar. Van Beekum: ‘Als je de toeslagen voor de avonden voor kerst en Koningsdag eraf haalt, kom je nog niet eens aan die 1 procent. Maar het betekent wel dat als deze mensen die nachten hebben gewerkt, de feestdagen de volgende dag niet kunnen vieren, een mens moet ook slapen. Daarvoor geldt een inconveniëntentoeslag.’

Vastgelopen

De onderhandelingen verkeren sinds 20 januari in een impasse. De loonaanpassing en de looptijd van de cao zijn de voornaamste knelpunten. Sinds september 2016 hebben werkgevers (NVB/NBOV) en werknemers (FNV/CNV Vakmensen) vijf keer rond de tafel gezeten om te onderhandelen over de voorwaarden voor de nieuwe cao. De huidige cao is verstreken op 30 september.

 

Reageer op dit artikel