nieuws

Bakkers opgepakt in Venezolaanse broodoorlog

Nieuws 31

In de hoofdstad van Venezuela is een aantal bakkers opgepakt voor het illegaal produceren van brownies en ander gebak. President Nicolas Maduro voert naar eigen zeggen een broodoorlog met de bakkers die in zijn ogen te veel luxe artikelen maken.

Bakkers opgepakt in Venezolaanse broodoorlog
Arrestaties in Venezuela worden op twitter gemeld.

Persbureau Reuters meldt dat er vier arrestaties zijn verricht, aldus de NOS op haar site.  Twee bakkers gebruikten te veel tarwe voor zoetigheid en croissants. Een ander bakkersduo is opgepakt omdat ze tarwe hadden gebruikt die over de datum was.

Vanwege grote voedseltekorten mag sinds maandag slechts 10 procent van alle tarwe in het land gebruikt worden voor gebak en andere luxe artikelen, zoals croissants. De rest is bedoeld voor gangbaar brood. Ter controle gaan soldaten en inspecteurs langs ruim zevenhonderd bakkerijen in miljoenenstad Caracas.

Niet rondkomen

De broodbakkers geven de overheid de schuld voor het tarwetekort. Ze hebben om een gesprek met de president gevraagd. Volgens hen kunnen de meeste bakkers niet rondkomen met alleen de verkoop van normaal brood.

Het Zuid-Amerikaanse land verkeert in een zware economische crisis. Als gevolg is er ernstige voedselschaarste, met soms plunderingen tot gevolg. Volgens critici ligt de schuld van de problemen grotendeels bij de regering.

Reageer op dit artikel