nieuws

GroenLinks Rotterdam bepleit soepeler regels Markthal

Nieuws 131

GroenLinks Rotterdam bepleit soepeler regels Markthal
Afbeelding: Markthal Rotterdam

‘Bakker wil meer dan alleen brood verkopen in Markthal’. Dat meldt de NOS vandaag op haar site. De hal is eind 2014 met veel elan geopend; de succesverhalen blijven uit. De hal zou nu meer horecamogelijkheden moeten krijgen.

Momenteel staan zeker tien kramen leeg in de prestigieuze door prinses Máxima in 2014 geopende Markthal in Rotterdam. Standhouders klagen over de stijging van de servicekosten. Ook vinden ze dat ze beperkt worden in hun verkoopmogelijkheden. Daarom wil de gemeenteraad het bestemmingplan versoepelen.

‘Het ene kraampje na het andere stopt ermee’, zegt GroenLinks-raadslid Arno Bonte woensdag tegen de NOS. ‘Als we te lang wachten, gaat het de verkeerde kant op met de Markthal.’ Om daar een stokje voor te steken, presenteert zijn partij vanavond een nieuw plan aan de gemeenteraad. Bonte haalt een voorbeeld aan van ‘een bakker die vertrokken’. ‘Die had graag naast het verse brood, ook belegde broodjes willen verkopen. En de slager die alcohol wilde verkopen, mocht dat volgens het bestemmingsplan niet doen. Daarom willen we dat versoepelen.’

Bakkerij Klok

Bakkerij Klok zette halverwege 2015 zijn kraam in de Markthal al in de etalage, ondanks de hoge verwachtingen bij de opening. Mede-eigenaar Max Klok zei destijds in de media: ‘Het is niet wat we ervan hadden verwacht. Er loopt veel volk, maar het enige wat ze doen is kanen, kanen, kanen. En drinken. Ik wil nu van de kraam af, want over twee jaar lukt het misschien niet meer. En we zijn niet de enigen. Er zijn heel veel verszaken waar geld bij moet, alleen durven die het nog niet te vertellen.’

Geen horecahal

Anno 2017 is daarin weinig verbetering gekomen. Toch wil het GroenLinks-raadslid er geen  horecahal van maken, zegt hij. ‘Maar in de hal moet uiteindelijk het verkopen van vers voorop staan. Als dat her en der gepaard gaat met alcohol en vers belegde broodjes, dan levert dat meer omzet op voor de standhouders. Niemand juicht over de situatie waar de Markthal nu in zit. Iedereen vindt dat er wat moet gebeuren. Het zou zonde zijn als de hal in korte tijd ten onder zou gaan.’

Vrijheid

Een groenteboer in de Markthal staat achter de nieuwe plannen, verklaart hij aan de NOS. ‘Uiteindelijk is gebleken dat de Rotterdammer hier in mindere mate komt. En dat vooral toeristen uit eigen land en buitenlandse toeristen hier komen. Die willen allemaal wat eten. Ik vind dat je alle ondernemers de vrijheid moet geven om een stukje horeca mee te pakken.’ De ondernemer heeft het wel gehad met de slechte verhalen over de Markthal. ‘Iedereen hier volgens hem zijn stinkende best en de bezoekers aan de Markthal lijken ook nog steeds even enthousiast en onder de indruk.

Kort geding

Een andere reden van de leegstand zijn de hoge servicekosten. Zo’n dertig boze standhouders hebben daarom een kort geding aangespannen tegen de eigenaar van de markthal, het Franse bedrijf Klépierre. Die zou de servicekosten flink hebben verhoogd. Klépierre zegt in een reactie nog niets te weten van een rechtszaak. Volgens het bedrijf trok de hal vorig jaar 8 miljoen bezoekers.

 

Reageer op dit artikel