nieuws

Amnesty start schrijfactie voor veroordeelde Russische bakker

Nieuws 42

De bakkersfamilie Polukhin in Rusland is aangeklaagd voor het verkopen van drugs (maanzaad) omdat ze zich niet lieten afpersen door Russische ambtenaren. De familie moet nu acht jaar de cel in, Amnesty is een handtekeningenactie gestart.

Amnesty start schrijfactie voor veroordeelde Russische bakker
Een aantal leden van de veroordeelde bakkersfamilie Polukhin. Foto: Amnesty

Degenen die iets willen doen voor de familie worden door Amnesty opgeroepen vóór 1 maart 2017 een brief naar de autoriteiten in Rusland te schrijven. ‘Roep hen op ervoor te zorgen dat de familie Polukhin een eerlijke rechtszaak krijgt’, vraagt de mensenrechtenorganisatie.

Handel in maanzaad

Aleksandr Polukhin had een goedlopende bakkerswinkel. In 2010 probeerden ambtenaren van het Russische drugsagentschap hem af te persen. Toen hij dat weigerde, klaagden ze hem en drie familieleden die ook in de winkel werkten, aan voor het verkopen van drugs omdat ze maanzaadbroodjes en zakjes maanzaad verkochten. Maanzaad bevat een verwaarloosbare hoeveelheid morfine. Het culinair gebruik ervan is in Rusland niet verboden. Desondanks beschuldigden de autoriteiten de bakkersfamilie ervan de zaadjes als drugs te verkopen.

De bakkersfamilie Polukhin.

De bakkersfamilie Polukhin.

Polukhin, zijn vrouw Mariya, dochter Yevgeniya, en schoonzus Nina Chursina zijn in juli 2015 in een rechtszaak elk tot ruim acht jaar cel veroordeeld.

Reageer op dit artikel