nieuws

Echte Bakker Hagedoren bakt beste kerststol

Nieuws 386

Hagedoren, De Echte Bakker met winkels in Hoensbroek, Amstenrade, Heerlen, Oirsbeek en Brunssum bakt de Beste Kerststol van het Echte Bakkersgilde. Hij eindigde al drie keer eerder in de top drie in 2012, 2013 en 2014, en stond dit jaar voor het eerst op de hoogste trede. Piet Daane, De Echte Bakker uit Vlissingen die al meerdere keren de beste van Zeeland was, behaalde een knappe tweede plaats en Keurhorst, De Echte Bakker uit Apeldoorn is de nieuwkomer in de top drie op de derde plaats.

Echte Bakker Hagedoren bakt beste kerststol
Peter Hagedoren wint de eerste prijs.

Alle Echte Bakkers van Nederland konden gedurende twee weken hun kerststollen insturen en deelnemen aan de competitie. In totaal zijn 193 stollen gekeurd door baktechnisch adviseur Nico Bloem, van meelleverancier en GildePartner Meneba, Bouke Boonstra, proefbakker van GildePartner Koopmans Meel en Henri Elders, keurmeester van het Nederlands Bakkerij Centrum. Bakkers werden toegelaten tot de finale als de kerststol een 8,0 of hoger had gescoord. En dat waren er dit jaar 36. Voor de finalekeuring is bij de finalisten anoniem een kerststol uit een van hun winkels gehaald.

Perfecte stol

Peter Hagedoren is heel erg blij met de eerste prijs. ‘Hier had ik echt niet op durven hopen, want ik dacht dat ik als bakker met meerdere filialen in het nadeel was bij collega-bakkers met één winkel. Die angst blijkt ongegrond te zijn geweest’, aldus Peter. Dat hij een perfecte stol kan maken blijkt wel uit de verschillende top 3-noteringen die hij al gehaald heeft en het feit dat hij vorig jaar ook in de finale stond. Volgens de jury maakt de stol van Hagedoren het verschil in kruimkleur, waar smaak en eeteigenschappen met uitmuntend beoordeeld werden.

2eprijsKerststol2016 PietDaane

Piet Daane wint de tweede prijs

Uitbundig

Voor Piet Daane is de tweede plaats geweldig. Piet laat weten dat hij met zijn eerste finalebaksel niet helemaal tevreden was en opnieuw stollen is gaan bakken en rondbrengen naar zijn drie winkels. Deze inzet is niet voor niets geweest! Bij Hans en Marina Keurhorst is de stemming meteen uitbundig als zij het nieuws horen. Ze doen altijd mee aan de competities van het Gilde en drongen dit jaar voor het eerst door in de top drie.

Kwaliteit ligt hoog

Uit het grote aantal finalisten blijkt wel dat de kwaliteit dit jaar zeer hoog lag. De keurmeesters Nico Bloem en Bouke Boonstra geven aan dat de klassieke stol met mooie gebruineerde noten en krenten en rozijnen nog altijd zeer gewaardeerd wordt. Als advies hebben ze de bakkers vaak gewezen op het goed wassen en naspoelen van de krenten en rozijnen en de temperatuur van deze vulling. Deze details zijn belangrijk voor de goede structuur en eeteigenschappen van de stol.

Hans en Marina Keurhorst nemen de derde prijs in ontvangst.

Hans en Marina Keurhorst nemen de derde prijs in ontvangst.

In de finale waren de verschillen erg klein. Alle finalestollen liggen tegelijk op tafel en worden met elkaar vergeleken om de top drie te kunnen bepalen. Daardoor ligt de lat erg hoog. Geert Caniels, directeur van de Stichting Echte Bakkersgilde, houdt er serieus rekening mee dat de normering in 2017 moet worden verhoogd, waardoor in de volgende editie een 8,0 niet meer genoeg zal zijn voor een finaleplaats.

Kwaliteit

De finalisten die buiten de prijzen vielen, maar een 5-sterren kerststol in hun winkels verkopen zijn de Echte Bakkers:
Ad Bos, Ochten | Bergerslag, Staphorst | Boenders, Eibergen | Bram, Wehl | Christine, Neer | De Jong, Budel | Dees, Zaamslag | Derix, Horst | Ed van Dommelen, Maarssenbroek| Filius, Yerseke | Gommans, Sevenum | Haafs, Haren (Gr.) | Hugen, Arnhem | John Treur, Oudewater | Joost Douenburg, Rijsbergen | Joost Snijders, Stramproy | Kees van der Woerd, Doorn | Koehorst, Borne | Koenen, Westervoort | Lubbers, Almelo | Marcel Roubroeks, Sittard | Peter Snijers, Schijndel | Sjaak Doeleman, Werkhoven | Steenbergen, Meppel | Theo Pastoor, Tilburg| Thijs Koolen, Ell | Timmer, Gasselte | Toet, Apeldoorn | Van der Steen, Made |

Reageer op dit artikel