nieuws

Update: Consumentenbond: ‘Veel broden van bakkerijketens zouter dan toegestaan’

Nieuws 61

‘Ambachtelijke’ broden van bakkerijketens zijn vaak veel zouter dan wettelijk is toegestaan, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Vlaamsch Broodhuys en vanmenno spant volgens de Consumentenbond de kroon: alle onderzochte broden van deze ketens zijn te zout.

Update: Consumentenbond: ‘Veel broden van bakkerijketens zouter dan toegestaan’
Archief Bakkerswereld

De Consumentenbond bekeek het zoutgehalte in ‘ambachtelijke’ broden als desem en spelt van tien bakkerijketens. Bij elke keten werd van 3 broodsoorten het zoutgehalte gemeten.

Van de dertig onderzochte broden zitten er 13 boven en vijf op de wettelijke zoutnorm voor brood. In de zoutste broden uit de test (Grand-mère wit van Vlaamsch Broodhuys en Oberlander wit desem van Meesterbakker Roodenrijs) zit maar liefst 0,8 gram zout per snee. Bakkerij Bart is de enige keten waarvan alle 3 de onderzochte broden binnen de wettelijke norm blijven.

Reactie NBOV

Sandra Wewer, woordvoerder van de NBOV laat desgevraagd weten verrast te zijn door de timing van de Consumentenbond. ‘We wisten wel dat er onderzoek werd gedaan, maar niet dat de Consumentenbond daar op Sinterklaasdag mee naar buiten zou komen. We weten ook niet meer over de uitkomsten van het onderzoek dan dat er nu in de media over bekend is geworden.’

Volgens Wewer zorgt de Consumentenbond voor verwarring bij consumenten door te spreken over het ambacht en bakkerijketens. ‘In de sector praten wij over grotere bedrijven en niet over ketens. Het is daarom heel erg belangrijk dat iedere ambachtelijke bakker zijn eigen verhaal blijft vertellen aan zijn klanten. Al sinds 2008 is zoutreductie een belangrijk item en heel veel bakkers houden zich prima aan de gemaakte afspraken met de overheid. Dat neemt niet weg dat bakkers autonome ondernemers zijn en hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen.’

Toezegging

De bakkerijbranche heeft de afgelopen jaren zelf aangedrongen op het stapsgewijs verlagen van het zoutgehalte in brood, zodat consumenten geleidelijk konden wennen aan een minder zoute smaak. Door deze nieuwe wettelijke zoutnormen is het supermarktbrood sinds 2009 25 procent minder zout geworden. Naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond naar ‘ambachtelijk’ brood bij bakkerijketens hebben inmiddels de meeste ketens toegezegd hun receptuur aan te passen.

Consumenten krijgen per dag gemiddeld 9 gram zout binnen, terwijl het advies is om maximaal 6 gram zout te eten. 80 procent van de zoutinname is afkomstig van producten waar door fabrikanten al zout aan is toegevoegd, zoals brood, kant- en klaarmaaltijden en soepen en sauzen. Teveel zout schaadt de gezondheid en is onder andere slecht voor hart en nieren.

Reageer op dit artikel