nieuws

Consumentenbond erkent fout in zoutberekening

Nieuws 583

Consumentenbond erkent fout in zoutberekening
'Zo zout hebben we het nog niet gegeten', luidt de kop van het bericht dat de Consumentenbond 5 december kenbaar maakte.

De Consumentenbond heeft een fout gemaakt bij de berekening van de hoeveelheid zout per snee in broden van bakkerijketens. Dit geldt voor een aantal van de onderzochte producten. De hoeveelheid zout per snee brood valt daardoor lager uit dan de bond deze week communiceerde. De organisatie wil de fout in de Gezondgids van februari 2017 rectificeren.

‘Bij het berekenen van de hoeveelheid zout per snee brood is abusievelijk het zoutgehalte in gram per 100 gram droge stof als uitgangspunt genomen’, laat onderzoeker Thomas Cammelbeeck van de Consumentenbond weten. ‘Zoals u terecht aangeeft had deze berekening uiteraard de hoeveelheid zout per 100 gram brood als uitgangspunt moeten nemen. Deze berekening komt zoals verwacht lager uit.’

Herberekening

Navraag door bakkerijtechnoloog Piet Sluimer, namens Bakkerswereld, leidde ertoe dat de Consumentenbond de berekening van de resultaten opnieuw heeft bekeken. De vraag luidde of bij de berekening naar de hoeveelheid zout in een snee brood is uitgegaan van de zouthoeveelheid per 100 gram droge stof of per 100 gram brood. De gerapporteerde hoeveelheid per snee brood leek namelijk zeer onwaarschijnlijk. ‘Ik ben nagegaan hoe dit precies zit. Uw constatering blijkt helaas de juiste’, aldus Cammelbeeck. ‘Wij betreuren deze fout en gaan deze in de volgende Gezondgids (februari) rectificeren.’

Aanzienlijk lager

De twee zoutste broden uit het onderzoek bevatten na herberekening geen 0,8 gram maar 0,5 gram zout per snee. Weliswaar meer dan de norm, maar deze ligt niettemin aanzienlijk lager dan de Consumentenbond suggereerde.

Reageer op dit artikel