nieuws

‘ 50-plussers omscholen tot bakker’ leidt tot vele reacties

Nieuws 1038

‘ 50-plussers omscholen tot bakker’ leidt tot vele reacties
Het bakkersvak is een zwaar beroep. 'Het is meer dan alleen cupcakes maken.' Foto: Jan Willem Schouten

Het bericht dat VVD en CDA een ambachtsacademie willen om werkloze 50-plussers om te scholen tot onder meer (banket)bakkers, lokt vele reacties uit. Op de facebookpagina van Bakkerswereld geven lezers ongezouten hun mening. ‘Bakker zijn is een écht vak’, voert daarbij de boventoon. Toch vindt niet iedereen het een slecht idee.

VVD en CDA willen een opleidingsinstituut oprichten waar werkloze 50-plussers zich kunnen laten omscholen tot ambachtsman of -vrouw. ‘Oudere werklozen vinden vaak moeilijk een nieuwe baan, terwijl er tegelijkertijd een gebrek is aan bijvoorbeeld kundige banketbakkers en goudsmeden’, melden de Kamerleden Bas van ’t Wout (VVD) en Pieter Heerma (CDA).

Zij hebben dit voorstel dinsdagmiddag in de Tweede Kamer gepresenteerd. Volgens beide politici zijn er in het bestaande onderwijs nauwelijks opleidingen voor ambachtelijke vakken. De twee pleiten voor een tweejarige opleiding voor 50-plussers.

Volgens Van ’t Wout en Heerma stoppen jaarlijks zo’n 7.000 ambachtslieden met hun bedrijf. De oudere werklozen zouden in dat gat kunnen springen. Ze hoeven dan ook niet meer mee te doen aan sollicitatieprocedures waarin ze weinig kans maken. ‘Bovendien voorkomen we zo dat mooie en belangrijke ambachten in ons land verdwijnen’, zegt Van ’t Wout.

Kort door de bocht

Veel lezers van de Bakkerswereld-facebookpagina vinden dit plan te kort door de bocht. Het bericht is ruim 3400 keer gelezen en meermalen gedeeld, wat betekent dat het onderwerp leeft.

‘In twee jaar een ongemotiveerde vakman/-vrouw opleiden, ook inderdaad de zwaarste beroepen die ze moeten uitoefenen. Die mensen denken echt alleen in cijfers’, reageert een bakker verbaasd.

‘Misschien kunnen de Tweede Kamerleden zich om laten scholen tot koekenbakkers want ze bakken het tegenwoordig wel erg bruin’, zegt een tweede. ‘Ze zijn niet goed bij hun hoofd , zie me al weer beginnen om 2 uur ‘s nachts met brood draaien en dan 12 uurtjes op je poten staan’, reageert een oud-bakker.

Ook de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) ziet uit reacties op social media dat er volleerde 50-plus-bakkers beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt, maar geen baan hebben op dit moment. ‘Om mensen op die leeftijd om te scholen lijkt ons niet de meest voor de hand liggende optie’, zegt NVB-directeur Wim Kannegieter.

Passie

Stefan Jonkman juicht het toe dat werkloze 50-plussers met ervaring in het bakkersvak dit traject ingaan. ‘Maar voor iemand boven de 50 zonder bakkersachtergrond valt het echt tegen om volwaardig bakker te worden’, is zijn visie

Teun Den Dulk noemt het een voorstel van ‘twee heren die nog nooit fysieke arbeid hebben gedaan’. ‘Ze kijken blijkbaar wel naar Heel Holland Bakt: lekker prutsen aan een taartje en daar 2,5 uur over doen. Ga tijdens het komende reces van de Tweede Kamer eens twee weken meewerken in een bakkerij. Ambachtelijk werk doe je omdat je er de passie voor hebt. Niet om aan het werk te blijven!

De jeugd

Jongeren reageren ook. Door 50-plussers om te scholen en kansen op de arbeidsmarkt te bieden, loopt de politiek het risico dat jongeren ook vaker buiten de boot vallen. Eva de Jong zegt: ‘Jongeren die van school komen met bakkersdiploma komen zelf niet eens aan het werk als bakker.’

Ook Thijs Hagenbeek laat zijn frustratie blijken. ‘Bakkeropleiding gevolgd en al vanaf mijn 14de in het vak als zaterdaghulpje. Als leerling mooi goedkoop altijd werk kunnen vinden, maar zodra ik mijn diploma’s had was het gelijk afgelopen, want dan ben je te duur. Dus een 50-plusser is al helemaal te prijzig.

Refererend aan Heel Holland Bakt waarschuwen bakkers: ‘Zo kijkt de jeugd ook naar het bakkersvak: lekker cupcakes maken.’ Bakkerswereld-columnist Arend Kisteman benoemde het fenomeen Cupcakegeneratie eerder dit jaar al.

Reageer op dit artikel