nieuws

Werkloosheid neemt verder af

Nieuws 22

De werkloosheid in Nederland is in oktober verder afgenomen, tot 5,6 procent van de beroepsbevolking. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Werkloosheid neemt verder af
Archief Bakkerswereld

De werkloosheid loopt nu al sinds april elke maand een beetje terug. In september stond de teller nog op 5,7 procent. Het aantal mensen dat werkloos thuiszat kwam in oktober uit op 502.000. Dat zijn er 8000 minder dan een maand eerder.

Laagste niveau in 4 jaar

De werkloosheid begeeft zich de laatste tijd op het laagste niveau in circa vier jaar. Het aantal werklozen is de afgelopen maanden daarbij steeds sneller gedaald. Dat komt vooral doordat steeds minder werkenden hun baan kwijtraken.

Het totale aantal mensen op de arbeidsmarkt nam net als in de zomer verder toe. Dat betekent dat het aantal werkenden harder toeneemt dan de werkloosheid terugloopt.

Asscher is verheugd

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken reageert verheugd: ‘Er komen steeds meer banen. Voor jong en oud. Het aantal jongeren met een baan is in zeven jaar tijd niet zo hoog geweest als nu. Ook veel 45-plussers hebben een baan gevonden. Dat geeft vertrouwen.’

In Europees perspectief doet Nederland het eveneens goed. Vergeleken met omringende landen is de daling hier het sterkst. In Oost-Europa gaat de werkloosheid wel harder omlaag. Tsjechië heeft momenteel zelfs de laagste werkloosheid in de Europese Unie, aldus het CBS.

Ook het aantal lopende WW-uitkeringen bij uitkeringsinstantie UWV laat al vanaf april dit jaar een daling zien. Het UWV verstrekte per eind oktober 420.000 uitkeringen aan mensen in de WW. Dat komt neer op een afname van 1,1 procent vergeleken met een maand eerder.

Reageer op dit artikel