nieuws

Team Vreugdenhil wint Bakkersvakwedstrijden

Nieuws 438

Team Vreugdenhil wint Bakkersvakwedstrijden
Het team van bakkerij Vreugdenhil is de kampioen van Nederland. Foto's: Marten Sandburg

Team Bakkerij Vreugdenhil uit Maasdijk is de winnaar van de Bakkersvakwedstrijden in Drachten. Tweede werd Bakkerij Van Bentum en de derde plaats ging naar Bakkerij Verba. Team Breimer (Joure/Lemmer) is de winnaar van de Banket Top 5.

Hoewel het aantal inzendingen wat minder was dan in voorgaande jaren, was de kwaliteit van de inzendingen dit jaar een stuk beter, meldt de jury. Die heeft er nog een hele kluif aan gehad om in alle categorieën een winnaar te kiezen. ‘Er moesten bekers worden bijbesteld en er waren veel eerste prijzen met lof’, aldus de voorzitter van de Bakkersvakwedstrijden Eildert Kielman. ’25 tot 30 procent van de deelnemers is in de prijzen gevallen.’

Uiteindelijk was het Bakkerij Vreugdenhil die er in het drukbezochte Fries Congrescentrum met de overall-titel Kampioen brood-, koek- en banketbakken 2016 vandoor ging. Eerder deze week werd Bakkerij Vreugdenhil al verkozen tot Beste Bakker van Zuid-Holland. De Banketbakkers-Top 5 werd gewonnen door Breimer’s Bakkerij . De innovatietrofee ging naar Tim Boers, werkzaam bij Vreugdenhil.

De Top Tien beste bakkers van Nederland, met het winnende team Vreugdenhil middenin.
Foto: Marten Sandburg

Presentator

De presentatie van de avond was in handen van Andreas Oerlemans van ‘Goed in Food.’ Net als vorig jaar, toen hij de presentatie voor het eerst op zich nam, was hij aangenaam verrast over de creativiteit van brood- en banketbakkend Nederland. Maar bakkers kunnen nog wel wat leren van stoere slagers en ondernemers in andere sectoren en (wereld)steden, in zijn visie. Oerlemans benadrukte het belang van inspiratie, wat letterlijk ‘inademen’ betekent.

Techniek als thema sierstukken

Voor de sierstukken was het thema dit jaar Techniek. Een sierstuk mag gemaakt zijn van chocolade, brooddeeg of suikerwerk, zolang het maar uit 90 procent eetbare producten bestaat. Oneetbare onderdelen mogen alleen ter ondersteuning worden gebruikt. De trofee in deze rubriek ging naar M. de Jong van Bakkerij Putter.

Aanvankelijk waren er 9 aanmeldingen in deze rubriek, maar er konden maar 3 inzendingen worden beoordeeld omdat de andere sierstukken op weg naar het Fries Congrescentrum sneuvelden. ‘We denken dat de sierstukken in hun geheel zijn meegenomen, dan zijn ze kwetsbaar. Het is beter dat ze ter plekke worden opgebouwd’, aldus voorzitter Kielman.

Volledig uitslag 2016

De winnaars van de belangrijkste wedstrijdonderdelen zijn:
Nr. Naam Bakkerij Punten
1 Team Vreugdenhil Bakkerij Vreugdenhil 527
2 Team van Bentum Bakkerij van Bentum 515
3 Team Verba Bakkerij Verba 501
4 Team Haafs Bakkerij Haafs 491
5 Team A.D. Ambachtelijke Bakkerij Braaksma Ambachtelijke bakkerij Braaksma 490
De heer Sander Jan Janssens Scholtens 490
6 Team Bakkerij Tjoelker Bakkerij Gosse Tjoelker 486
7 De heer Jacob Heemstra De Echte Bakker Piet Haaksma 482
8 De heer Herman Schepers De Echte Bakker Herman Schepers 481
9 Team Bakkerij de Boer Bakkerij Teije de Boer 479
10 Team De Loods Bakkerscafe de Loods 473

Banketbakkers Top 5

Nr. Naam Bakkerij Punten
1 Team Breimer’s Bakkerij Breimer’s Bakkerij 302
2 De heer Edwin Kamper Ambachtsbakker De Jager 228
3 Team Albertema Partyservice Freerk Albertema 216
4 Team Haafs Bakkerij Haafs 210
5 Team A.D. Ambachtelijke Bakkerij Braaksma Ambachtelijke bakkerij Braaksma 208

Jeugd Top 5

Nr. Naam Bakkerij Punten
1 De heer Robert Hanje Breimer’s Bakkerij 156
2 De heer Wilco Letteboer Bakkerij Koopmans 154
3 Koen de Blaey De Echte Bakker V/d Veer 152
4 De heer Roy Schepers De Echte Bakker Herman Schepers 150
5 Mevrouw Pieteke van Gosliga Banketbakkerij De Korenbloem 145
De volledige reeks uitslagen van de Bakkersvakwedstrijden zijn te vinden op de site van de stichting.
Klik hier voor de verschillende juryrapporten.

 

Reageer op dit artikel