nieuws

Oliebollen verkopen mag voor de deur, maar bakken moet binnen

Nieuws 83

Sander Borgman van bakkerij Olsman kan weer opgelucht ademhalen. Aanvankelijk werd het hem verboden om vanuit een kraam voor zijn bakkerij oliebollen te verkopen, maar uiteindelijk stelt de gemeente Hardenberg zich toch iets coulanter op.

Oliebollen verkopen mag voor de deur, maar bakken moet binnen
De medewerkers van bakkerij Olsman zijn blij dat ze weer oliebollen mogen verkopen in de kraam. Foto: Facebook Olsman

Sander en Hanneke Borgman uit Almelo namen op 1 september de Hardenbergse bakkerij over van de familie Olsman. Met behoud van naam, personeelsleden, assortiment én de oliebollenkar die Henk Olsman ieder jaar voor de deur zet. Borgman dacht deze traditie voort te kunnen zetten, maar nadat hij de kar uit de stalling had gehaald, werd hij direct gebeld door de gemeente. ‘Die was waarschijnlijk ingeseind door een klagende buurman die al langer bezwaar maakte tegen de kar’, zegt Borgman. De vergunning bleek persoonsgebonden, waardoor die niet gold voor de nieuwe eigenaar. Tot groot ongenoegen van de bakker. De gemeente wees Borgman op de brandveiligheid en zei de situatie de laatste jaren gedoogd te hebben. De gemeente bood hem nog wel een standplaats achter zijn bakkerij aan op de Markt, maar dat sloeg hij af. De kraam zou dan op 75 meter afstand van zijn winkel komen te staan, waardoor hij extra personeel zou moeten inhuren en de extra omzet te verwaarlozen zou zijn.

Voorlopige oplossing

Borgman beschouwde het conflict als een geval van ‘ondernemertje pesten’. Het stoorde hem vooral dat hij zijn klanten had gezegd niets te veranderen en dat hij daar nu toch toe gedwongen werd. Op Facebook deelde hij zijn verhaal. ‘Ik wilde alleen mijn klanten informeren, maar het werd nogal een rel in Hardenberg’, zegt hij. De reacties waren op zijn zachtst gezegd niet erg lovend over het handelen van de gemeente. Uiteindelijk kwam burgemeester Peter Snijders persoonlijk naar de bakker om te praten over de kwestie en kwam er toch een oplossing: de bakker mag toch zijn oliebollen in de kraam voor de bakkerij verkopen, maar dan moet hij ze wel binnen in zijn bakkerij bakken. Hierdoor wordt voldaan aan het grootste bezwaar van de gemeente, namelijk dat een kraam waarin wordt gebakken minimaal vijf meter uit de gevel moet staan. ‘Heel Nederland bakt deze maand, maar in Hardenberg mag dat dus niet’, reageert Borgman. Toch zegt is hij blij met de voorlopige oplossing. Voor volgend jaar is afgesproken opnieuw met elkaar in gesprek te gaan.

De kraam staat deze maand iedere zaterdag buiten. In de laatste week van december is de kraam iedere dag geopend.

Reageer op dit artikel