nieuws

‘Brood is superfood, tot 2050 en erna’

Nieuws 113

‘Brood, zelfs witbrood, draagt in belangrijke mate bij aan de dagelijkse opname van voedingsstoffen. Brood is – als superfood – daarom belangrijk om de groeiende, verouderende, steeds meer stedelijke en lichamelijk minder actieve wereldbevolking te voeden.’

‘Brood is superfood, tot 2050 en erna’
Een sheet uit de presentatie van EBIC.

Het is een van de conclusies die Peter Weegels, directeur van het European Bakery Innovation Centre (EBIC), trekt in zijn presentatie tijdens het congres ‘Duurzame en gezonde toekomst van de bakkerij’ deze week in De Verspillingsfabriek in Veghel. EBIC organiseerde dit congres voor alle schakels in de bakkerijketen naar aanleiding van het 10-jarig bestaan. De ontwikkelingen in de wereld gaan sneller dan ooit te voren. Om deze ontwikkelingen bij te houden of zelfs voor te zijn, is samenwerken en kennis delen een must, aldus het EBIC.

Ondervoeding

Weegels sprak over het gezond en duurzaam voeden van de wereldbevolking tot 2050 en erna. Een van de grootste problemen is ondervoeding, zowel van jonge kinderen, ouderen als mensen met overgewicht. ‘In de niet-westerse wereld zijn 800 miljoen mensen ondervoed en in de westerse wereld 20 tot 40 procent van alle mensen in ziekenhuizen en instellingen. Van alle 55-plussers is 15 procent ondervoed en dat geldt ook voor een aanzienlijk deel van de mensen die lijden aan obesitas. Ondervoeding is de grootste gezondheidsbedreiging wereldwijd. De kosten van ondervoeding overschrijden die van overvoeding’, stelde hij.

Stapelvoedsel

‘Van al het stapelvoedsel is brood een van de belangrijkste leveranciers van macro- en micronutriënten, van eiwitten en onder meer van vezels. Zes sneetjes volkorenbrood staan gelijk aan 14 gram vezels. Daarvoor moet je 780 gram aardappelen eten, 670 gram zilvervliesrijst, zeven borden havermoutpap of 560 gram gekookte groenten.’ Met zijn woorden trachtte de EBIC-directeur onder meer de hypes rond brood als ‘tarwekiller’ te ontzenuwen. Hij pleitte ervoor juist meer brood te eten, vooral volkorenbrood. Tegelijkertijd moet er meer aandacht komen voor voedselallergieën.

De gestapelde voedingswaarde van brood in beeld gebracht.

De gestapelde voedingswaarde van brood in beeld gebracht.

Tarweallergieën

In zijn presentatie kondigde Fred Brouns, emeritus hoogleraar innovatie gezonde voeding aan de Maastricht University, een onderzoek aan naar niet-gluten gerelateerde tarweallergieën. Hij stond uitvoerig stil bij ‘Brood als gezonde toekomst’. Op uitnodiging van het EBIC spraken verder Natascha Kooiman van Smaackmakers, Angelique Vandevenne van Broodnodig, Toine Timmermans en Jan Broeze, beiden van de Wageningen Universiteit, Fred Bergmans van Carezzo Nutrition en tot slot Bob Hutten, directeur en eigenaar van Hutten Catering en van de Verspillingsfabriek.

Maatschappelijk relevant

Als laatste spreker hield hij de branchevertegenwoordigers een spiegel voor. ‘We zijn in de foodbranche van onszelf weggedreven, ook in de bakkerij. Waarom moeten ngo’s en de Keuringsdienst van Waarde ervoor zorgen dat wij opschuiven? We hebben iets te doen. We moeten ervoor zorgen dat de consument weer weet wat hij eet. Bedenk als bedrijf: wat is jouw maatschappelijke relevantie. Als je daarover niet nadenkt, besta je over vijf jaar niet meer.’

Meer lezen? Lees de volgende Bakkerswereld het verslag van het EBIC-congres.
Reageer op dit artikel