nieuws

Bierbroodbakkerij introduceert vierde variant

Nieuws 98

De Leeuwarder Bierbroodbakkerij introduceert een vierde variant van het Leeuwarder Bierbrood: ‘De Grutte Rûne Ljouwerter’. Het brood is 500 gram, bevat 0% alcohol en heeft een gat in midden waarin een flesje bier of een schaaltje met tapenade kan staan.

Bierbroodbakkerij introduceert vierde variant
De vierde bierbroodsoort van Hielke van der Tuin. Foto: Van der Tuin

Het Leeuwarder bierbrood is ontstaan vanuit een hobby van Hielke van der Tuin. Hij maakte het brood eerst in zijn eigen keuken, maar inmiddels wordt het gemaakt bij Topbakkerij Dijkstra in Leeuwarden.

De Grutte Rûne Ljouwerter is een E-nummer vrij brood op basis van zuurdesem en lokale bierbostel. Bierbostel is een restproduct van het bierbrouwen. Voor het Leeuwarder bierbrood wordt op dit moment een bostel gebruikt van de Kleine Beer brouwerij. De bierbostel is wisselend (per seizoen) wat ook zorgt voor een eigen smaak.

In de Couronne kan het bierflesje in het midden worden geplaatst.

In de Couronne kan het bierflesje in het midden worden geplaatst.

Tien locaties

Het brood wordt op ongeveer 10 locaties in Leeuwarden verkocht en geserveerd. Zo wordt het brood gebruikt bij een aantal gerechten van Cafe Thus, bij het Fries Museum, bij restaurant By Us, restaurant Eindeloos en Laura en de Chef.

Voor consumenten is het brood verkrijgbaar bij de Smaaktovenaar in Leeuwarden. Het is zowel afgebakken als diepgevroren verkrijgbaar, zodat de consument het zelf thuis kan afbakken. Van der Tuin maakt een vloerbrood van 400 gram, een baguette van 300 gram en een 90-grams eenpersoonsbol. De soorten worden met dezelfde bierbostel gemaakt, de bostel wisselt per seizoen. De consumentenadviesprijs voor een vloerbrood is €2,49 en de nieuwe courrone €2,79.

Facebook-pagina

Op de Facebook pagina www.facebook.com/leeuwarderbierbrood houdt Van der Tuin geïnteresseerden op de hoogte van nieuwe soorten, welke bierbostel er gebruikt en ander nieuws over het Leeuwarder Bierbrood

Reageer op dit artikel