nieuws

Bakery Institute richt expo in over gebruiken rond Sinterklaas

Nieuws 68

Het Bakery Institute in Zaandam heeft de grootste Sinterklaastentoonstelling van de wereld ingericht. De tentoonstelling ‘Wie zoet is krijgt lekkers’ voor kinderen en volwassen belicht de geschiedenis en de tradities rond het Sint Nicolaasfeest.

Bakery Institute richt expo in over gebruiken rond Sinterklaas
Wie zoet is krijgt lekkers, heet de tentoonstelling in het Bakery Institute.

In de expositie in de voormalige Chocolade-, Koek- en Beschuitfabriek van Verkade maakt de bezoeker kennis met een gevarieerd beeld van de Sint: als heilige, huwelijksmakelaar, volksheld en kindervriend. De expo vertelt het verhaal vanaf de geboorte van Nicolaas en ook hoe het verhaal veranderde in 1850 en het een écht Nederlands feest werd, tot aan de dag van vandaag compleet met alles wat er bij hoort aan koek en snoep.

Ook dat Nicolaas de jongste bisschop ooit was – slechts 17 jaar – en dat juist die verhalen van wat hij deed in die tijd, nu nog de reden zijn waarom we onze schoen zetten bijvoorbeeld. En waarom we gouden munten van chocola eten. De letters van banket en chocola schrijven ook meer geschiedenis dan menigeen denkt, aldus het BI.

Foodgebruiken

Extra aandacht is er voor de foodgebruiken rondom dit volksfeest en is een bezoek leuk en leerzaam voor iedereen. In de tentoonstelling vinden bezoekers veel unieke attributen en voorwerpen, antieke en hedendaagse, zelfs uit het buitenland, en het allereerste Sinterklaasboekje is er te vinden. Verder zijn er talloze Sinterklaasactiviteiten te beleven, zoals marsepeinen figuren maken, en een kleurwedstrijd en geeft de tentoonstelling inzicht in de  geschiedenis en tradities rond het Sint Nicolaasfeest.

Zwarte piet is er gewoon nog zwarte piet. Bij de officiële opening van de tentoonstelling, op 5 november, verscheen dit gedicht:

Ken de discussie over mijn trouwe rechterhand, en onze Piet
En uit historisch perspectief en de feitelijkheden klopt de discussie niet
Wat de ware geschiedenis is van mijn collega en vriend
Dat zie je hierboven en eren we de echte rol die hij heeft verdiend

Particuliere verzameling

Het Bakery Institute mocht voor deze tentoonstelling putten uit de rijke en bijzondere particuliere verzameling van Wim Theunissen uit Amersfoort. Er wordt antwoord gegeven op vragen als: hoe oud is Sint Nicolaas? Waarom kreeg Sinterklaas pas in 1850 voor het eerst gezelschap van een Zwarte Piet? Hoe maak je chocoladeletters? En waarom zitten er altijd ribbeltjes op de bovenkant van die letter? Waarom eten we speculaaspoppen? En waarom altijd een roze marsepeinen varken en geen koe? Wie is onze Zwarte Piet? Hoe oud zijn onze sinterklaasliedjes? Waarom wordt er gestrooid? En hoe is de relatie tussen onze Sinterklaas en de Amerikaanse Santa?

Poster Zaandam 2016 22-10graphicoff

Openingstijden

De tentoonstelling is 5 november officieel geopend door Yolanda van der Jagt en Anneke Ammerlaan, schrijfsters van ‘Het Grote Sinterklaas Kookboek’.

De expo is te zien van 9 november tot en met 5 december op de derde etage van de voormalige Verkadefariek (via de Verskade op Westzijde 174a). De openingstijden zijn van woensdag t/m zondag 11.00 tot 17.00 uur. Entree: volwassenen €3,00 en kinderen € 2,00.

Reageer op dit artikel