nieuws

NBOV zet vraagtekens bij rapport ABN Amro

Nieuws

NBOV zet vraagtekens bij rapport ABN Amro
Archief Bakkerswereld

De NBOV zet vraagtekens bij de conclusies van het economisch bureau van ABN Amro dat brood volgend jaar waarschijnlijk iets in prijs omlaag gaat. Volgens de bank is de tarwevoorraad in de wereld de laatste jaren namelijk flink toegenomen. Die uitpuilende tarweschuur zouden de grondstofprijzen onder druk zetten.

Volgens ABN Amro-econoom Frank Rijkers kan de prijs van brood met ongeveer 5 procent omlaag, nu de graanschuren overvol liggen. Jan Sander de Bie, directeur van de branchevereniging NBOV, nuanceert de berichtgeving en is er helemaal niet van overtuigd dat de broodprijs kan dalen. ‘Grondstoffen bepalen immers maar zo’n 10 à 15 procent van de consumentenprijs voor brood. Elementen als loonkosten, energiekosten, operationele kosten en de margeontwikkeling bepalen het grootste deel van de prijs. Daarom is het te kort door de bocht om te stellen dat de broodprijs naar beneden kan als de tarweprijs daalt’, aldus De Bie.

’20 procent goedkoper’

ABN Amro meldde vrijdag 7 oktober dat voor granen, zoals tarwe en mais, op de internationale markt inmiddels de laagste prijzen in tien jaar tijd zijn genoteerd. ‘Zo is tarwe in vergelijking met een jaar geleden ongeveer 20 procent goedkoper geworden. Dit alles is een gevolg van gunstige weersomstandigheden, waardoor oogsten telkens beter uitpakten dan voorzien.’

koffiebonen, suiker en cacao

Bij koffiebonen, suiker en cacao is volgens de onderzoekers precies de tegenovergestelde ontwikkeling te zien. Die grondstofprijzen zitten de laatste maanden juist in de lift. ‘Dat betekent dat consumenten voor koffie of chocola binnenkort mogelijk extra moeten gaan betalen. Hoeveel precies is alleen lastig te zeggen. Daarbij spelen immers tal van factoren een rol. Van koffiebonen en suiker zijn de laatste jaren bijvoorbeeld ook grote voorraden opgebouwd.’

Reageer op dit artikel