nieuws

Justitie, NBOV en SAB onderzoeken cybercriminaliteit

Nieuws 607

Justitie, NBOV en SAB onderzoeken cybercriminaliteit
Online zakendoen is niet meer weg te denken. Dat brengt ook gevaren met zich, zoals cybercriminaliteit.

Om online criminaliteit aan te pakken, trekt de overheid de komende jaren miljoenen euro’s extra uit voor cybersecurity. Met ondersteuning van de overheid starten de NBOV en de Stichting Ambachtelijk Bakkerij (SAB) een onderzoek om vast te stellen hoe groot het probleem is in de ambachtelijk brood- en banketbakkerij. Ondernemers wordt gevraagd een enquête in te vullen.

In 2017 trekt de regering 5 miljoen euro uit en vanaf 2018 komt er structureel 14 miljoen beschikbaar voor de aanpak van cybercriminaliteit.

Volgens het Ministerie van Veiligheid en Justitie groeit cybercrime het hardst in het MKB. Geregeld komt naar voren dat juist midden- en kleinbedrijven worden aangevallen door cybercriminelen, omdat dit soort bedrijven vatbaarder is voor cyberaanvallen.

Onderzoek naar cybercriminaliteit bij ambachtelijke bakkers.

Onderzoek naar cybercriminaliteit bij ambachtelijke bakkers.

Bakker aansprakelijk

Ook voor het Nederlandse MKB zijn computer, e-mail en het internet niet meer weg te denken, aldus de NBOV en SAB. ‘Online werken maakt het mogelijk om je klantenkring te laten groeien. Zelfs als uw bedrijf helemaal geen website, facebookpagina of twitteraccount heeft, bent u mogelijk wel afhankelijk van het internet voor uw dagelijkse zaken zoals bankzaken, belastingen, loonbetalingen en het bestellen van voorraden. Daar komt nog bij dat u aansprakelijk bent wanneer privacy van derden geschonden wordt als gevolg van een inbraak in uw computer. Wist u dat u op dat moment een meldingsplicht heeft?’

Naar de enquête

De enquête is te vinden op de site van de Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Reageer op dit artikel