nieuws

Lekkerste speculaasbakker toch weer Loeffen

Nieuws

Lekkerste speculaasbakker toch weer Loeffen
Keuring van gevuld speculaas door de consumentenjury. Foto: Herbert Wiggerman

Al enkele keren won Bakkerij Loeffen uit Cuijk de speculaaswedstrijd van Beko. Vorig jaar moest zij de eer laten aan Theo Engelen in Bemmel, maar dit jaar was de jury vooral lovend over de gevulde speculaas van Loeffen. Het consumentenpanel gaf een 9,7 en de vakjury zelfs een 10. Daarmee komt Loeffens eindcijfer op een onoverwinnelijke 9,85.

Harrie-Jan Loeffen is blij verrast met uitkomst van de speculaaskeuring tijdens de Beko Najaarsdagen. ‘Eerlijk gezegd rekende ik er niet op dat we zouden winnen. Wij gingen ervoor om ‘de provinciewinst’ van vorig jaar te evenaren. De speculaasspecialist bij Loeffen is Henk Minten. Hij werkt al 47 jaar bij het bedrijf en is verantwoordelijk voor de speculaasproductie. ‘En dus ook voor de wedstrijd’, aldus Harrie-Jan Loeffen. ‘Ons succes hebben we vooral aan hem te danken. Toen juryvoorzitter Frank van Sprang woensdag belde met mededeling dat we opnieuw de beste van Nederland zijn geworden ging het dak eraf. We zijn dolblij dat de titel weer in ons bezit is.’

Keuring op Beko Najaarsdagen

Beko organiseerde tijdens de Beko Najaarsdagen speculaaskeuringen. Bakkers konden 3 soorten speculaas meebrengen: speculaasjes met amandelen, speculaasjes zonder amandelen en gevulde speculaas. Die speculaas werd beoordeeld door een consumentenpanel en een vakjury. Consumenten- en vakjury hanteerden verschillende beoordelingscriteria. De vakjury keurde producten ‘blind’ en kreeg de verpakking niet te zien. Echter waren verpakking en presentatie een belangrijk onderdeel bij de beoordeling door de consumentenjury.

Het doel van Beko met de speculaaskeuringen is de kwaliteit van speculaas bij de ambachtelijke bakker te verbeteren en bakkers ‘tools’ te geven zich als ambachtsman te profileren.

Provinciewinnaars 2016

Bakkers moesten minimaal een 7 halen om in aanmerking te komen voor een provincietitel. De bakker met het hoogste cijfer van alle ingeleverde speculaasproducten, mag zich een jaar lang de ‘Lekkerste speculaasbakker van Nederland 2016’ noemen. Er werden ongeveer 250 ambachtelijke speculaasproducten gekeurd. De gevulde speculaas van Bakkerij Harrie-Jan Loeffen uit Cuijk werd als lekkerste van de provincie Noord-Brabant beoordeeld. Daarmee behaalde de ondernemer zoals gezegd tevens het hoogste cijfer van alle categorieën. Loeffen mag een jaar lang zeggen ‘De Beste Speculaas van Nederland’ te hebben.

Lager aanbod

Er werden ongeveer 250 speculaasproducten ter keuring aangeboden, dat waren er vorig jaar 350. Frank van Sprang (juryvoorzitter) merkt op dat het warme weer waarschijnlijk de oorzaak is, nog niet alle bakkers hebben speculaas gebakken.

Reageer op dit artikel