nieuws

Lagere opbrengst tarwe, kwaliteit is goed

Nieuws 113

De oogst van tarwe en gerst in Nederland is halverwege, zo melden meelleveranciers en de Coöperatieve Zuidelijke Aan- en Verkoopvereniging (CZAV). De kwaliteit is goed te noemen. Op de prijs heeft de lagere opbrengst nauwelijks invloed, omdat de wereldmarkt het prijsniveau bepaalt. In andere delen van de wereld worden wel grote oogsten gemeld.

Lagere opbrengst tarwe, kwaliteit is goed

De tarwe- en gerstopbrengsten in Nederland blijven dit seizoen steken op circa 20 procent onder het meerjaarlijkse gemiddelde. Het verloop van de oogst wordt gehinderd door regenbuien. Het eerste weekend van augustus kwam de tarweoogst goed op gang met een topdag op de maandag. Deze week denken telers een groot deel van de oogst binnen te kunnen halen.

Andere parameters, zoals valgetal, eiwit- en DON-gehalte (de mycotoxine deoxynivalenol), liggen op een mooi niveau, meldt CZAV. Het eiwitgehalte lijkt gemiddeld iets hoger dan vorig jaar, als gevolg van de lage opbrengsten. Ook hier ziet CZAV een grote spreiding.

Prijsniveau

De NOS meldt dat de West-Europese tarweoogst dit jaar flink tegenvalt. In Frankrijk, Duitsland en België is de oogst zo’n 20 tot 50 procent kleiner dan vorig jaar, door het natte voorjaar en de slechte zomer. Ook in Nederland valt de oogst tegen, zegt Jaap van Wenum van LTO Akkerbouw. ‘Het is geen misoogst, maar het lijkt slechter dan andere jaren.

De tegenvallende opbrengsten en kwaliteiten in West-Europa hebben echter nauwelijks invloed op het prijsniveau. ‘De prognoses melden dat Frankrijk 30 procent minder tarwe oogst dan vorig jaar: minder dan 30 miljoen ton dit jaar tegen meer dan 40 miljoen ton vorig jaar. Dit geeft echter nauwelijks reactie op de prijzen, doordat grote oogsten worden gemeld in Oost-Europa, Rusland, Oekraïne en de Verenigde Staten’, aldus CZAV.

Meneba

Meelleverancier Meneba meldt in haar Oogstbericht eveneens dat de weersomstandigheden in met name juni niet gunstig zijn geweest voor de tarwe- en rogge-oogst in de voor Meneba belangrijke oogstgebieden. Wat de uiteindelijke gevolgen daarvan zijn voor de beschikbaarheid en de prijs, kan de fabrikant nog niet zeggen. Vanaf week 34 zullen de melanges deels gebaseerd zijn op de nieuwe oogst. Rond week 42 bestaan de meeste tarwebloem en -meelsoorten uit de nieuwe oogst.

Koopmans Meel

Koopmans Meel meldt dat het graan over het algemeen goed uit de winter is gekomen. Door de zachte winter is het graan goed ontwikkeld en er is ruim voldoende ingezaaid. De opbrengst en de kwaliteit worden echter beïnvloed door de weersomstandigheden. Duitsland en Frankrijk hebben te kampen gehad met zware regenval.

De steeds strenger geworden wetgeving op stikstofbemesting heeft de afgelopen jaren invloed gehad op de eiwitgehaltes, aldus de meelfabrikant. De eiwitkwaliteit is over het algemeen verbeterd, zo blijkt uit baktesten in het KIEM-centrum van Koopmans. De opbrengst graan per hectare komt met de beperkte stikstofbemesting wel onder druk te staan. De meelleverancier doet haar best om alleen tarwe met de beste bakkwaliteiten naar Leeuwarden te halen. De eerste nieuwe tarwe is rond deze tijd in Leeuwarden beschikbaar zijn voor melangeren.

Lokale tarwe oké

Onder de huidige omstandigheden verwacht het bedrijf voldoende regionale tarwe in de regio te kunnen betrekken met de juiste bakeigenschappen. De regionale tarwe staat er goed voor, aldus Koopmans Meel. De baktesten van voorgaande oogsten hebben een waardevolle bron van informatie opgeleverd. Naar verwachting is deze week ook de eerste lokale tarwe beschikbaar.

Ook de rogge staat er prima voor. ‘Er is weinig vorstschade. Door de zachte winter is de rogge al goed ontwikkeld. De eerste boot met rogge uit de nieuwe oogst verwachten wij rond week 36 in Leeuwarden voor de wal’, meldt het bedrijf op de site.

Reageer op dit artikel