nieuws

Kentering in dalende broodverkoop bij supermarkt

Nieuws 57

Voor het eerst sinds 2012 wordt er weer meer brood verkocht in de Nederlandse supermarkt. In de eerste 16 weken van dit jaar steeg de omzet van € 446 miljoen in 2015 naar € 454 miljoen in 2016. Dat meldt Distrifood, onafhankelijk nieuwsblad voor supermarkten.

Kentering in dalende broodverkoop bij supermarkt
Foto: Ton Kastermans

Recente cijfers van IRI laten zien dat bij de verkopen van brood sprake is van een trendbreuk. De afgelopen jaren had brood het moeilijk. Onder invloed van boeken als Broodbuik en De Voedselzandloper, die uitleggen waarom de mens tarwe zou moeten mijden, werd er in totaliteit minder brood in de supermarkt verkocht. De broodvolumes stonden tot en met 2015 onder druk. ‘Er was een tijd waarin mensen dachten dat brood eng was en gluten heel slecht voor je waren’, vertelt Foodie Monique van Loon aan de NOS in een video.

Opmerkelijke kentering

‘Daar is nu verandering in gekomen. Een opmerkelijke kentering’, laat Sjanny van Beekveld, business insights director bij IRI, weten aan Distrifood.

Het effect van de boeken lijkt minder te worden, bovendien komt brood in de nieuwste Schijf van Vijf weer positief naar voren, zo analyseert de IRI-onderzoeker.

Supermarkt aanbiedingen

‘Ook de Jaaraanbieding bij Jumbo is een belangrijke drijver achter de groei’, weet Van Beekveld. Kaiserbroodjes en ovenverse croissants worden per vier stuks aangeboden voor €1. Zowel in waarde (omzet) als in volume is in de gezamenlijke supermarkten sprake van een groei.

Reageer op dit artikel