nieuws

Breadcycle verdeelt retourbrood onder daklozen

Nieuws 24

Breadcycle verdeelt retourbrood onder daklozen
Screenshot Breadcycle

Als de bakkers in Amsterdam hun winkels sluiten, komen de vrijwilligers van Breadcycle in actie. Op die manier willen zijn voedselverspilling tegengaan. De vrijwilligers halen in Amsterdam brood dat over is op, om het vervolgens in te leveren bij opvangplekken voor daklozen en vluchtelingen. De NOS wijdt er een tv-item aan.

De Amerikaan Nathaniel Baumgardner is een van de initiatiefnemers, meldt de NOS-site. ‘Tijdens mijn studie in Maastricht vroeg ik me af hoe je bepaalde middelen kunt inzetten voor mensen die het minder hebben. Toen zag ik dat er zoveel bakkerijen zijn en dat er zoveel voedselverspilling is. 1 + 1 is dan 2.’

Hij ging bij een aantal bakkers langs om te vragen of ze het brood dat ze aan het einde van de dag over hebben, aan hem wilden schenken. ‘Bakkers die dat wel willen, weten vaak niet hoe of hebben er de tijd niet voor. Wij helpen ze een handje.’

Daarmee zijn ze een aanvulling op initiatieven zoals de voedselbank, vindt Baumgardner: ‘Daar geven ze eten aan mensen met een laag inkomen; wij geven aan instanties die mensen zónder inkomen te eten geven.’

Glutenallergie
Breadcycle werkt met acht vrijwilligers die zeven dagen per week brood ophalen en bezorgen. Per dag worden er zo’n 100 tot 150 mensen mee geholpen. Zelf een hapje mee-eten, zit er voor Baumgardner niet in. ‘Ik heb, hoe ironisch, een glutenallergie.’

Reageer op dit artikel