nieuws

Bisschopsmolen opent pop-up bakkerij in oude V&D

Nieuws 25

Het team van De Bisschopsmolen opent morgen een pop-up bakkerij op de begane grond van het voormalige V&D-pand in Maastricht. Daarmee blaast De Bisschopsmolen als eerste bakkerij in Nederland Le Marché weer nieuw leven in. De opening vindt vrijdag om 13.30 uur plaats.

Bisschopsmolen opent pop-up bakkerij in oude V&D
De winkel aan de Stenenbrug ligt op loopafstand. Daar is het volledige assortiment verkrijgbaar. Foto: De Bisschopsmolen

In dezelfde ruimte wordt samen met diverse streekproducenten tevens een Van Streek-markt ingericht. Van Streek is een programma dat De Bisschopsmolen en anders streekproducenten samen vormgeven om lokale en regionale producten onder de aandacht te brengen.

Terugkomen

Voor Frank van Eerd, eigenaar van De Bisschopsmolen, voelt het alsof hij weer even terugkomt op de plek waar hij 20 jaar geleden de Le Marché bakkerij heeft opgestart. Bij V&D en La Place heeft Van Eerd onder andere jaren als foodmanager gewerkt. ‘Ik had nooit kunnen bedenken ooit nog op deze plek als eigen ondernemer terug te komen. Samen met mijn team grijp ik deze unieke kans dan ook met beide handen aan. Ik kijk er enorm naar uit om samen met enthousiaste streekproducenten een succes te maken van Van Streek. Door onze krachten te bundelen kunnen we op een kostbare AA-locatie veel bezoekers en passanten kennis laten maken met onze smaakvolle streekproducten.’

Van Eerd heeft bij V&D bijgedragen aan het opzetten van de biologische broodlijn en maakte er kennis met Kollenberger spelt. Hij was destijds al positief verrast door de positieve reacties die hij ontving op de open en transparante wijze van communiceren over regionale producten. Mensen bleken bereid iets meer te betalen voor een product van eigen bodem.

Winkel op loopafstand

De Bisschopsmolen bakt in een grote oven midden in het pand dagelijks diverse broden, vlaaien, worstenbroodjes, pan aceites (hartige broden) en pizza’s. ‘Vanwege de beperkte bakruimte hebben we een selectie moeten maken uit ons rijke aanbod. Gelukkig is de Stenenbrug (de reguliere vestiging, red.) is op loopafstand. Daar kunnen de liefhebbers terecht voor het volledige assortiment.’

Achtergrond
De Bisschopsmolen is de eerste 100% speltbakkerij van Nederland. Frank van Eerd: ‘Bij ons krijgt brood aandacht. We nemen de tijd. En we nemen alleen met de beste ingrediënten genoegen. We gebruiken bij de Bisschopsmolen alleen maar natuurlijke grondstoffen die we zoveel mogelijk betrekken van lokale telers. Wat lekker is, hoeft namelijk niet van ver te komen. Neemt niet weg dat we – vanuit nieuwsgierigheid – ook aan de slag zijn gegaan met vergeten granen, zoals teff, boekweit, haver en quinoa. Tarwe laten we links liggen. Daarvan weten we inmiddels dat je er niet van verzadigd raakt en ’t bovendien te weinig voedingsstoffen afgeeft. Van chemische hulpstoffen en onbegrijpelijke e-nummers moeten we al helemaal niets weten. Komt bij ons niet over de drempel, laat staan dat het in onze broden belandt. We kiezen bewust voor eenvoud. Maar dan wel in zo’n mix dat het onweerstaanbaar wordt.’

Bakken voor topsporters
De Bisschopsmolen is al jaren vaste bakker van vele topsporters. Van Eerd: ‘Zij dagen ons uit helemaal terug te gaan naar de eenvoud en essentie. Naar voeding zónder chemische toevoegingen. We zorgen voor het dagelijks brood van de wielrenners van Team LottoNL-Jumbo.’

Ook maakt De Bisschopsmolen producten voor de voetbalclubs MVV en PSV , de Triatlon Bond, het High Performance Centre van Topsport Limburg en Sportcentrum Papendal. Topatleten Eveline Ruijters en Ricardo Floris en golfprofessional Remco Zinken zijn vaste klant.

Reageer op dit artikel