nieuws

CDA hekelt Europese bureaucratie voor voeding

Nieuws 12

Voeding dreigt duurder te worden door nieuwe bureaucratische wensen van het Europees Parlement. Een slecht besluit, reageert Annie Schreijer-Pierik, Europarlementslid voor CDA.

CDA hekelt Europese bureaucratie voor voeding
CDA tegen extra regelgeving.

Een meerderheid in het parlement deed donderdag de oproep om verplicht de herkomstlanden te registreren van de ingrediënten van zuivel, salades, worsten en andere vleeswaren.

‘Hoe moet een slager dat gaan bijhouden voor elke gehaktbal? Dit is onhaalbaar en onbetaalbaar’, zegt Schreijer. ‘Met voedselveiligheid heeft dit niets te maken, die is al geregeld. Dit is dubbele bureaucratie.’

Timmermans

Schreijer hoopt en verwacht dat de onzinnige oproep niet wordt uitgevoerd: ‘Onze Frans Timmermans (de EU-commissaris voor Beter Regelgeving) maakt vast gehakt van dit slechte plan. Doe dit de consument niet aan. Die wil geen duurder voedsel, blijkt ook uit onderzoek door de Europese Commissie hierover.’

Het voorstel gaat ten koste van de consument, de voedingssector en onder andere de veehouders, meent Schreijer.

Economisch protectionisme

Verplichte vermelding van nationale herkomstlanden past ook helemaal niet in de Europese interne markt, vindt Schreijer. Dit voorstel neigt naar economisch protectionisme. Vrijwillige aanduiding van herkomstlanden en -regio’s kan al, benadrukt Schreijer. ‘Producten als Kaas uit het Groene Hart of Twentse worst kunnen al lang. Dus daar is het niet voor nodig.’

Reageer op dit artikel