nieuws

Bakkerij van Olst benoemd tot Hofleverancier

Nieuws 57

Bakkerij van Olst in Wezep, gemeente Oldebroek, mag sinds woensdag 20 april het predicaat Hofleverancier dragen. Het bedrijf, dat al 225 jaar bestaat, ontvangt het predicaat tegelijkertijd met twee andere bedrijven in Wezep, een unicum aldus een trotse burgemeester Adriaan Hoogendoorn.

Bakkerij van Olst benoemd tot Hofleverancier
Het schild dat hoort bij het predicaat Hofleverancier. Foto: Wikipedia

Er zijn in totaal vierhonderd bedrijven die het predicaat ‘Hofleverancier’ mogen dragen in Nederland. Daar komen drie bedrijven uit Wezep bij, waaronder Bakkerij G. van Olst bij. Ook Koops Bedden en restaurant en congres- en partycentrum Coelenhage in Wezep mogen zich vanaf woensdag Hofleverancier noemen. De twee laatste bestaan 175 jaar.

Bakkerij van Olst bestaat al 225 jaar. De bakkerij is opgericht in 1790 door Jannes Scholten en heeft diverse eigenaren gekend. Bakker Gijs van Olst is vanaf 1978 eigenaar, hij nam het familiebedrijf over nadat zijn vader in de jaren 70 overleed. Met zijn echtgenote Hyke van Olst-Dragstra zorgt hij ervoor dat de sfeer en kwaliteit van de karakteristieke bakkerij gewaarborgd blijven. De afgelopen periode is er uitgebreid onderzoek verricht naar de historie van de bakkerij, wat is samengevat in het verhaal ‘Van nature gezond: 225 jaar Bakkerij van Olst (1790-2015)’.
Driedelig

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn is trots op de driedelige bekroning, zegt hij tegen Omroep Gelderland. ‘Zoals de drie bedrijven het zelf benoemen: al het goede komt in drieën. Een driedelige bekroning is uitzonderlijk in Nederland. Meestal wordt het predicaat aan één bedrijf toegekend. De drie bedrijven zijn een begrip in onze gemeente en daarbuiten. Benoeming tot Hofleverancier is het hoogst haalbare dat je als bedrijf kunt bereiken. Het is écht de kroon op het werk van deze familiebedrijven. Ik ben trots dat we met Koops Bedden, restaurant congres- en partycentrum Coelenhage en Bakkerij van Olst vanaf vandaag drie nieuwe hofleveranciers in ons midden hebben.’

De drie bedrijven krijgen de oorkonde van Hofleverancier uitgereikt door Commissaris van de Koning Clemens Cornielje, tijdens een speciaal jubileumprogramma.

Wapen

Het predicaat is een Koninklijke onderscheiding voor kleine en middelgrote bedrijven, die niet noodzakelijkerwijs ook aan het Hof hoeven te leveren. Het gaat om bedrijven van ten minste honderd jaar oud met een zeer goede reputatie in de regio. Zij onderscheiden zich door kwaliteit, soliditeit en continuïteit. Als  de koning een bedrijf tot hofleverancier heeft benoemd, mag het bedrijf het Koninklijk Wapen voeren.

Reageer op dit artikel