nieuws

Van Dongen maakt opnieuw het lekkerste Brabantse Worstenbroodje

Nieuws

Van Dongen maakt opnieuw het lekkerste Brabantse Worstenbroodje
Jürgen van Dongen (midden) bakt wederom lekkerste worstenbroodje. Links van hem staat de tweedeprijswinnaar Richard Bierman en rechts de derdeprijswinnaar Jeroen van Dongen. Foto: Omroep Brabant

Bakker Jürgen van Dongen uit Terheijden is de winnaar geworden van de strijd om Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2016. Tien finalisten stonden in de finale en Van Dongen behaalde op alle te beoordelen onderdelen de hoogste score. Bakkerij Jürgen van Dongen won deze titel ook al in 2004, 2012, 2013 en 2014.

Negen professionele en drie consumentenjuryleden beoordeelden alle worstenbroodjes en hun oordeel was eensluidend. Uit handen de Commissaris van de Koning van Noord-Brabant, Wim van de Donk, kreeg Van Dongen 16 maart de trofee uitgereikt.

In de categorie Lekkerste Brabantse Leerling Worstenbroodje VMBO won leerling-bakker Mart Rijkers uit Reusel van De Rooi Pannen. In de categorie Lekkerste Brabantse Leerling Worstenbroodje MBO won leerling-bakker Koen Reinold uit Made van het Cingel College en de prijs voor de beste thuisbakker ging naar Jos Heerkens uit Berlicum.

Niveau

Volgens juryvoorzitter Ton Poppelaars was het niveau van deze twintigste editie uitzonderlijk hoog. Net als vorig jaar werden er ook dit jaar worstenbroodjes bij alle professionele deelnemers gekocht door de Mystery shopper. ‘We willen graag dat de deelnemers scherp blijven, om te zorgen dat het worstenbroodje aan de eisen voldoet van een Brabants Worstenbroodje en de consument waar voor zijn geld krijgt. Bij het ophalen van de worstenbroodjes door de Mystery shopper was de kwaliteit bij een aantal professionals een stuk minder dan hun wedstrijdbroodjes.’

De strijd ook te volgen op TV

Aanstaande zaterdag (19 maart) vanaf 19.00 uur (daarna ieder uur herhaald) zendt Omroep Brabant het verslag van de finale uit.

Wedstrijd

Aan de strijd om Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje deden 40 professionals, 49 thuisbakkers en 50 leerlingbakkers mee. Per categorie gingen uiteindelijk tien bakkers, vijf thuisbakkers en twee keer vijf leerlingen door naar het Cingel College in Breda waar de finalisten afgelopen maandag ter plekke hun worstenbroodjes mochten bakken.

Alle worstenbroodjes zijn op de volgende criteria beoordeeld:
1. Uiterlijk aanzien bovenzijde
2. Uiterlijk aanzien onderzijde
3. Gehaktvulling
4. Brood
5.Consistentie / beet
6. Algehele smaak

De uitslag

Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2016 (professionals):
1. Bakkerij van Dongen, Jürgen van Dongen uit Terheijden
2. Bakkerij Bierman, Richard Bierman uit Kaatsheuvel
3. Bakkerij van Dongen, Jeroen van Dongen uit Wagenberg

Het Lekkerste Brabantse Thuisworstenbroodje 2016:

1. Jos Heerkens uit Berlicum
2. Margo van Hoof uit Diessen
3. Ton Bloemers uit Someren-Eind

Het Lekkerste Brabantse Leerling Worstenbroodje VMBO 2016:

1. Mart Rijkers uit Reusel van De Rooi Pannen
2. Shirley Hulsman uit Eindhoven van De Rooi Pannen
3. Cas Lasaroms uit Budel van De Rooi Pannen

Het Lekkerste Brabantse Leerling Worstenbroodje MBO 2016:

1. Koen Reinold uit Made van Cingel College
2. Marleen Molenaar uit Hank van Cingel College
3. Ans Aben uit Rijen van Cingel College

De verkiezing tot Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje wordt jaarlijks georganiseerd door Scholengemeenschap De Rooi Pannen, Summa College, Cingel College in Breda, de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging en Omroep Brabant.

Reageer op dit artikel