nieuws

Brabants worstenbroodje is cultureel erfgoed

Nieuws

Brabants worstenbroodje is cultureel erfgoed
Archief Bakkerswereld

De cultuur van het Brabantse worstenbroodje is uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed van Nederland. Dat is woensdag bekendgemaakt tijdens de wedstrijd om het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje.

De officiële benaming van de erfgoedlijst is ‘Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed’. Ineke Strouken, directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, heeft het officiële certificaat woensdag uitgereikt aan Ton Poppelaars. Poppelaars is één van de organisatoren van de wedstrijd en voorzitter van de Stichting in oprichting van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje.

Doorgeven traditie

Het doel van de plaatsing op de Nationale Inventaris is het doorgeven van de traditie. Dit is ook één van de redenen waarom de wedstrijd ‘Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje’ is opgericht. Zowel thuisbakkers als professionele worstenbroodjesbakkers kunnen in de competitie een gooi doen naar het beste en lekkerste exemplaar.

Jaarlijks gaan er naar schatting van de organisatie 25 miljoen worstenbroodjes over de toonbank. Het worstenbroodje is een begrip in Noord-Brabant. Het is ooit ontstaan als een manier om vlees langer goed te houden door het in deeg te rollen en te bakken.

Hoog niveau

De strijd om het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje is woensdag na een spannende strijd uitgemond in een overwinning voor Bakker Jürgen van Dongen uit Terheijden. Hij won de wedstrijd al diverse malen.

Volgens juryvoorzitter Ton Poppelaars was het niveau van deze twintigste editie uitzonderlijk hoog. Net als vorig jaar werden er ook dit jaar worstenbroodjes bij alle professionele deelnemers gekocht door de Mystery shopper. ‘We willen graag dat de deelnemers scherp blijven, om te zorgen dat het worstenbroodje aan de eisen voldoet van een Brabants Worstenbroodje en de consument waar voor zijn geld krijgt. Bij het ophalen van de worstenbroodjes door de Mystery shopper was de kwaliteit bij een aantal professionals een stuk minder dan hun wedstrijdbroodjes.’

 

 

 

 

Reageer op dit artikel