nieuws

Bakker Bart-franchisers in hoger beroep

Nieuws

Bart’s Retail BV, het moederbedrijf van Bakker Bart, hoeft tien boze franchisenemers geen schadeclaim van 1,5 miljoen euro te betalen. De ondernemers laten het er niet bij zitten en gaan in hoger beroep.

Bakker Bart-franchisers in hoger beroep
Bakker Bart is een van de bekendere franchisegevers in de bakkerijbranche.

De franchisenemers claimen dat ze te hoge huur- en deegprijzen betaalden. De uitspraak werd al meermaals uitgesteld wegens de complexiteit van de zaak, maar is dus nu in hun nadeel beslist, zo meldt De Gelderlander.

De kantonrechter in Nijmegen stelt dat Bakker-Bartuitbaters, onder meer uit Arnhem, Ede, Wageningen en Utrecht hun claim onvoldoende hebben onderbouwd. ‘Wij hebben altijd vertrouwen gehad in een goede afloop’, zei manager juridische zaken bij Bakker Bart, Jan Joris Heling, afgelopen vrijdag in een eerste reactie in de krant. ‘We willen nu weer vooruit kijken. Dit heeft allemaal lang genoeg geduurd.’

Juli 2015

De tien franchisers stapten al in juli 2015 naar de rechter. ‘Velen van ons staat het water tot aan de lippen’, zei John Gerressen, zelf franchisenemer in Duiven, destijds namens de winkeliers. Niet alleen de huur- en deegprijzen werden aan de kaak gesteld, ook verklaarden ze dat het moederbedrijf de franchisenemers in een wurggreep zou houden. Zodanig zelfs, dat er in feite sprake zou zijn van schijnzelfstandigheid.

Lagere omzet

Bart’s Retail BV, gevestigd in Beuningen, ontkende bij de rechter dat de eigen winkeliers meer moeten voor het Bakker Bart-deeg moeten betalen dan andere afnemers. Volgens de advocaten van de grootste bakkersketen van Nederland (176 winkels) hebben de franchisenemers van een economisch probleem – lagere omzetten door de crisis – ten onrechte een juridisch probleem gemaakt.

Reageer op dit artikel