nieuws

Vandinter Semo ontwikkelt gecertificeerde keten voor glutenvrije haverproductie

Nieuws

Vandinter Semo is partner in de ontwikkeling van een glutenvrije haverketen door Wageningen UR. Het bedrijf slaagde er onlangs in als enigste bedrijf in West-Europa een gecertificeerde keten voor de productie en verwerking van glutenvrije haver op te zetten.

Vandinter Semo ontwikkelt gecertificeerde keten voor glutenvrije haverproductie
Vandinter Semo ontwikkelt gecertificeerde keten voor glutenvrije haverproductie.

Dankzij deze keten is de haver van Vandinter Semo gegarandeerd 100 procent vrij van gluten houdende granen als tarwe, gerst en rogge. Vandinter Semo brengt ook halffabrikaten van haar glutenvrije haver op de markt.

Regionale boeren
Haver is van nature glutenvrij en ideaal als basis voor brood-, koek- en ontbijtproducten voor consumenten met een glutenallergie. Geproduceerd in de reguliere productieketen raakt haver gemakkelijk vermengd met kleine hoeveelheden tarwe, gerst of rogge. Vandinter Semo investeerde daarom in een gecertificeerde glutenvrije keten voor de productie en verwerking van gegarandeerd glutenvrije haver. De glutenvrije haverketen van Vandinter Semo start bij de eigen productie van haverzaden die 100% vrij zijn van tarwe-, gerst- en roggezaden. Deze zaden worden daarom geteeld op uitsluitend Nederlandse akkers waarop tenminste acht jaar geen granen zijn geteeld. De glutenvrije haver wordt daarna geteeld volgens een strikt teeltrecept. Vandinter Semo werkt daarvoor nauw samen met haar eigen boeren waarmee ze al decennia lang samenwerkt en die door hen zorgvuldig worden begeleid. Na het oogsten doorloopt de glutenvrije haver een streng schonings- en controle traject in een omgeving die 100% vrij is van tarwe, rogge en gerst. De technieken en methodes die daarvoor worden gebruikt zijn afkomstig uit de zaadveredeling en werden door Vandinter Semo in samenwerking met Wageningen UR verder ontwikkeld. Zo ontwikkelde Van Dinther Semo een eigen haverpellijn die uitsluitend voor het pellen van de glutenvrije producten wordt gebruikt. Alleen 100% glutenvrij bevonden haver wordt verkocht als gecertificeerde haver.

Halffabricaten
Vandinter Semo brengt de glutenvrije haver ook als halffabrikaat op de markt. Afnemers kunnen kiezen uit haver, gemalen haver, geëeste haver en geëxtrudeerde haver. Het bedrijf levert aan producenten van gezonde voeding zoals Smood en Futricio (www.futricio.eu) en aan producenten van glutenvrije producten zoals FreeOff Dieetproducten.

Reageer op dit artikel