nieuws

Hoogleraar: ‘Geen brood tijdens zwangerschap kan leiden tot lager IQ kind’

Nieuws

Hoogleraar: ‘Geen brood tijdens zwangerschap kan leiden tot lager IQ kind’
Archief Bakkerswereld

In een groot artikel in het Algemeen Dagblad pleit hoogleraar schildklierziekten Robin Peeters van het Rotterdamse Eramus MC voor het eten van brood. Het niet eten van brood kan zelfs zorgen voor allerlei gezondheidsproblemen. Met name het jodium dat in het brood zit is belangrijk voor de gezondheid.

Hoogleraar Peeters ziet vooral gevaar voor zwangere vrouwen die geen brood eten. ‘Nu we een steeds duidelijker trend zien om minder brood te eten, ligt een jodiumtekort op de loer. Zelfs subtiele tekorten aan jodium bij de moeder kunnen leiden tot een lager IQ bij het kind. Hier maak ik mij grote zorgen over,’ zegt Peeters in het Algemeen Dagblad.

‘Als een moeder een zeer ernstig jodiumtekort had tijdens haar zwangerschap kan het kind gemiddeld wel 10 tot 12 IQ punten achterblijven. Dit effect zagen we jaren geleden al in geïsoleerde Afrikaanse bergdorpjes, waar kinderen werden geboren met een extreem laag IQ. Sommige kinderen konden zelfs niet zelfstandig functioneren, werden doof geboren en ontwikkelden geen spraak. Zo extreem hebben we dat niet gezien in de moderne westerse wereld, maar recent onderzoek in Engeland heeft uitgewezen dat jodiumtekort nog steeds een actueel probleem is. Ook hier krijgen moeders met de laagste jodiuminname tijdens de zwangerschap kinderen met het laagste IQ. We weten nu ook dat vooral die eerste maanden in de zwangerschap cruciaal zijn. De foetus is dan nog vrijwel volledig afhankelijk van de schildklierhormoon van de moeder. Meestal ontdekken vrouwen pas na de laatste gemiste menstruatie dat ze zwanger zijn. Als ze dán pas jodium gaan innemen, zijn ze eigenlijk al te laat. Het is dus verstandig om bijtijds extra jodium te slikken.’

Lees het volledige artikel op de website van het Algemeen Dagblad.

Voldoende jodium 

6 sneetjes brood met 1,2% bakkerszout bevatten 145 microgram jodium. Dat is ongeveer gelijk aan de dagelijkse aanbeveling van 150 microgram.

Dezelfde hoeveelheid jodium kun je binnenkrijgen door het eten van:

  • 100 tot 150 gram witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul)
  • 300 gram vette zeevis (haring, makreel, zalm, tonijn)
  • 400 gram platvis (schol, tong, heilbot)
  • 8 gekookte eieren
  • 1 kilo kaas
  • 14 glazen halfvolle melk (per glas 175 ml)
  • 5 kilo runderlappen

 

Reageer op dit artikel