nieuws

Jumbo: La Place verder, ook zonder V&D

Nieuws

Jumbo: La Place verder, ook zonder V&D
La Place staat stevig volgens Jumbo, die dit onderdeel van V&D overnam. Foto: Koos Groenewold

Supermarktketen Jumbo betreurt ten zeerste dat het niet is gelukt een doorstart van de V&D warenhuizen te realiseren. Dat zegt de supermarktketen in een reactie op het mislukken van de onderhandelingen over een doorstart van de warenhuisketen.

‘Dit betekent ook dat de La Place-vestigingen in de voormalige V&D warenhuizen op dit moment niet kunnen worden voortgezet’, zegt Jumbo in nieuwsblad Distrifood.

‘Vanzelfsprekend zullen we kijken naar nieuwe exploitatiemogelijkheden voor deze La Place-vestigingen. La Place is een ijzersterke formule en voorziet in een grote behoefte in de Nederlandse binnensteden. Wij zien dan ook onverkort veel kansen voor La Place en hebben duidelijke groeiambities. De zelfstandige La Place-vestigingen blijven wel gewoon open en onze gasten zijn en blijven hier van harte welkom.’

Kahn

De curatoren van het failliete warenhuisbedrijf lieten dinsdag weten er niet in te zijn geslaagd om tot een akkoord te komen. Daarmee komen de 8.000 werknemers van de keten op straat te staan en verdwijnt een retailicoon na bijna 130 jaar uit het Nederlandse straatbeeld.

De curatoren onderhandelden met de investeringsmaatschappij van winkelondernemer Roland Kahn, bekend van CoolCat. Vorige week werd duidelijk dat hij verder wilde met ongeveer 45 warenhuizen van V&D. Hij moest daarvoor wel overeenstemming zien te vinden met de verhuurders van winkelpanden, terwijl ook de financiering voor de operatie nog moest worden afgerond. Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay probeert ook al enige tijd deals te sluiten met de eigenaren van de V&D-panden, maar dit concern is alleen geïnteresseerd in de winkelpanden, niet in een doorstart van V&D.

FNV

Vakbond FNV noemde die werknemers in een eerste reactie de grootste verliezer. FNV-bestuurder Niels Suijker: ‘Natuurlijk zullen we onze leden bijstaan waar mogelijk, maar we kunnen helaas geen banen voor ze creëren.’ Volgens de curatoren hebben alle partijen ‘zich maximaal ingezet’ om een doorstart tot stand te brengen. In hun verklaring bedankten de curatoren de medewerkers van V&D en La Place voor hun inzet gedurende de afgelopen periode.

Toch weer om tafel

Overigens is een van de onderhandelaars, die betrokken was bij de doorstart van V&D, van mening dat de gesprekken zijn stukgelopen door tijdsdruk en miscommunicatie. Gijs Bessem, die vier eigenaren van tien V&D-panden vertegenwoordigt, zei in het tv-programma Nieuwsuur dat de partijen eruit moeten kunnen komen als ze weer om tafel gaan zitten.

Reageer op dit artikel