nieuws

Hans Som: ‘Veel geleerd, maar we komen nog te kort voor wereldtop’

Nieuws

‘Op Europees niveau doen we het heel goed, maar op wereldniveau komen we nog te kort.’ Coach Hans Som van het Nederlands BoulangerieTeam reageert sportief na afloop van de prijsuitreiking Coupe du monde de la boulangerie op de Europain in Parijs. ‘De jongens hebben gebakken voor wat ze getraind hebben, maar het is helaas niet gelukt.’

Hans Som: ‘Veel geleerd, maar we komen nog te kort voor wereldtop’
BoulangerieTeam na afloop WK

Nederland viel buiten de prijzen om de wereldbeker. Maar het feit dat het team van Som mocht uitkomen op deze prestigieuze wedstrijd, betekent wel dat hij zich kan meten met de wereldtop. ‘Het Nederlands elftal staat er niet, maar wij staan er wel’, lacht Som hartelijk. Frankrijk werd derde, Taiwan tweede en Zuid Korea won de wereldbeker.

Som: ‘Er zat weinig tijd tussen de wedstrijd in Lille en nu in Parijs. Da’s geen excuus, dat geldt voor alle deelnemers, maar toch. Ook zie je het verschil in teams waar meer kapitaal achter zit. Eigenlijk zouden de jongens een tijdje vrij geroosterd moeten worden. Net als in de Aziatische landen. Je ziet dan het verschil. Bij ons zit er net te weinig automatisme in. We moeten net te vaak op het papiertje kijken. Gelukkig waren we wel op tijd klaar, daar lag het dus ook niet aan.’

Som heeft weer veel wijze lessen geleerd tijdens dit kampioenschap. ‘Ik heb veel geleerd en dat nemen we allemaal mee terug. We hebben ook fouten gemaakt. We wilden veel dingen te mooi doen. En ook het showstuk was niet goed. We moeten nooit meer op een sokkel bouwen en ook niet meer in een mal, maar er over. Ons stuk hangt nu al helemaal naar voeren. Jammer, maar een wijze les.’

De reis naar Parijs is dus zeker niet voor niks. Som en zijn mannen, Peter Bienefelt, Hiljo Hillebrand en Niek van Waarde, hebben veel nieuwe en waardevolle contacten opgedaan. ‘We kunnen gaan trainen in Zwitserland en in Zweden en we zijn uitgenodigd in de Verenigde Staten’, zegt Som. ‘We gaan straks eerst even uitrusten. De wedstrijden zitten er voorlopig even op. We gaan hergroeperen en bespreken wat we goed gedaan hebben en wat beter kan. Maar deze wedstrijd was opnieuw van enorme waarde voor het Nederlands BoulangerieTeam’.

Rianne Kuijntjes wist eerder deze week wel de eerste plek te behalen in de wedstrijd Young Bakery Hopeful die tijdens de Europain gehouden werd. Kuijntjes won eind augustus de talentenwedstrijd van de Coupe Louis Lesaffre, wat haar de finaleplek bezorgde in de Young Bakery Hopeful.

Reageer op dit artikel