nieuws

‘Sun Capital verwaarloosde La Place’

Nieuws

V&D-eigenaar Sun Capital heeft de afgelopen jaren La Place laten verslonzen. In de aanloop naar het uiteindelijke faillissement heeft de investeerder zelfs geprobeerd de filialen buiten de warenhuizen los te verkopen.

‘Sun Capital verwaarloosde La Place’

Dat schrijft dagblad De Telegraaf vanmorgen. De verwaarlozing van de formule was in de ogen van Rupert Parker Brady, hoofdredacteur van RetailVisie, een doorn in het oog van iedereen die bij de formule betrokken was. ‘Ze zagen het voor hun ogen gebeuren. De tafels en stoelen in de vestigingen van La Place staan er al tien jaar. Die hadden al lang vervangen moeten worden. In veel vestigingen hangen stoelen met plakband aan elkaar.’

Uitbreiding naar Duitsland
De winsten van La Place werden door Sun Capital vooral gebruikt om het verlieslatende V&D overeind te houden. Door de verwaarlozing staat echter ook de winstgevendheid van La Place onder druk, terwijl het volgens Jan Willem Grievink van FSIN zo mooi had kunnen zijn. ‘Op de tekentafel werd bedacht dat de formule naar Duitsland moest. Geloof me, dat was een succes geworden. Als ze slim waren geweest bij Sun Capital, hadden ze La Place niet zo laten verslonzen. La Place was de parel van de V&D-groep.’

De internationale uitbreiding stond sinds 2013 op het programma. Toenmalig V&D-baas Jacob de Jonge zei toen dat dit eigenlijk eerder had moeten gebeuren. ‘We geven La Place meer ruimte voor groei. De formule werd daarin tot nu toe belemmerd door de verliezen van V&D.’ Het was uiteindelijk echter De Jonge die halverwege 2014 vertrok bij het bedrijf. Dit zou toen al mogelijk te maken hebben gehad met plannen om La Place los te koppelen van V&D.

Zakenbankier ingeschakeld
Volgens De Telegraaf heeft Sun Capital een zakenbankier van ABN Amro ingeschakeld om de zelfstandige filialen van La Place te verkopen. Dit plan liep echter spaak door de acute financieringsbehoefte bij V&D door de tegenvallende verkopen van de wintercollectie. Dit leidde ertoe dat Sun Capital eind december moest beslissen tot een nieuwe kapitaalinjectie of een faillissement. Het werd het laatste.

Grotere rol
In de strategie richting de toekomst had V&D overigens wel een grotere rol bedacht voor La Place. De komende weken moet duidelijk worden hoe de toekomst van de warenhuizen eruit ziet. Er hebben zich verschillende serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart, waaronder het Canadese Hudson Bay, dat vorig jaar in Duitsland al de Kaufhof-warenhuizen kocht van Metro.

Reageer op dit artikel