nieuws

Meeste werknemers krijgen meer te besteden

Nieuws

De meeste Nederlanders krijgen dit jaar iets meer te besteden. Dankzij de belastingverlagingen van het kabinet gaan bijna alle Nederlandse werknemers erop vooruit.

Meeste werknemers krijgen meer te besteden
Alle aspecten van het ondernemerschap komen aan bod, van financiën tot logistiek en personeelsbeleid. Foto: VMN

Dat stelde loonstrookverwerker ADP woensdag op basis van eigen berekeningen. Werknemers met het minimumloon krijgen er netto €76 euro per maand bij, voor iemand met een modaal inkomen (€2816) bedraagt het voordeel 69 euro per maand. Wie anderhalf keer modaal verdient loopt het voordeel bijna helemaal mis. Zij krijgen er slechts €6 per maand bij, omdat een heffingskortingsvoordeel voor hen niet speelt. Tweemaal modaal mag rekenen op €52 extra per maand.

Ambtenaren profiteren het meest

De werknemers profiteren ervan dat heffingskortingen, belastingtarieven en de indeling van de belastingschijven gunstiger uitpakken. Vooral ambtenaren krijgen meer op hun rekening. Ambtenaren die drie keer modaal verdienen, gaan er met een positief verschil van €111 per maand netto het meeste op vooruit.

Addertje onder het gras

Voor sommige mensen zit er wel een addertje onder het gras, waarschuwt ADP. Diverse huizenbezitters kunnen door veranderde regelgeving minder hypotheekrente aftrekken. Dit speelt vooral bij werknemers met een bruto maandsalaris tussen de €4500 en €5150. Zij kunnen op jaarbasis honderden euro’s minder aftrekken.

Werkgeverslasten omhoog

De werkgeverslasten pakken dit jaar overigens hoger uit. Volgens ADP zijn bedrijven in het algemeen meer kwijt aan premies voor werknemersverzekeringen dan vorig jaar. Een aantal premies gaat omhoog, enkele bijdragen dalen. Per saldo betekent dat iets hogere kosten. Alleen in de bouwsector dalen de werkgeverslasten.

Reageer op dit artikel