nieuws

Brood relatief goedkoop in Nederland in vergelijking met EU

Nieuws

Brood relatief goedkoop in Nederland in vergelijking met EU
Archief Bakkerswereld

In Nederland zijn brood en graanproducten relatief goedkoop, namelijk 11 procent onder het Europees gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In Nederland zijn niet alleen brood en graanproducten relatief goedkoop. Over het algemeen is voedsel in Nederland 3 procent goedkoper dan gemiddeld in Europa. Alleen vlees is hier bijna 20 procent duurder. Het goedkoopste is Oost-Europa. In Polen, Roemenië en Bulgarije zijn brood en graanproducten maar liefst 40 procent goedkoper dan in Europa. In Denemarken zijn deze echter ruim de helft duurder en Oostenrijkers betalen 40 procent meer voor brood en granen. In Frankrijk en Duitsland is voedsel iets duurder dan in Nederland. In Spanje is het brood duurder, maar vlees goedkoper.

Behalve prijsverschillen tussen landen vallen ook prijsverschillen in de tijd op. In Nederland zijn brood en graanproducten maar beperkt in prijs gestegen. Ten opzichte van 2002, het eerste jaar van de euro, zijn brood en granen 17 procent duurder. Dat is een prijsstijging van gemiddeld 1,3 procent per jaar. Alleen in Ierland is de gemiddelde prijsstijging lager, 0,6 procent per jaar. Gemiddeld is de prijs van brood en graanproducten in Europa met 40 procent gestegen (2002–2014). In vijf Oost-Europese landen zijn de prijzen van brood en graan zelfs verdubbeld.

De cijfers komen uit de uitgave ‘Nederland langs de Europese meetlat 2016’, die bij gelegenheid van het EU-voorzitterschap van Nederland per 1 januari is uitgegeven. Een verklaring voor de prijsverschillen binnen de EU geeft het CBS niet.

Reageer op dit artikel