nieuws

Borgesius praat met Bakkersland over overname

Nieuws

Borgesius praat met Bakkersland over overname
De vestiging van Borgesius in Leeuwarden. Foto: Google streetview

Bakkerij Borgesius in Stadskanaal heeft plannen om het grotere Bakkersland over te nemen. Er zijn gesprekken gaande tussen beide partijen.

De directies van beide bedrijven hebben aangegeven dat er gesprekken worden gevoerd over mogelijke overname. Dit bevestigen diverse gezaghebbende bronnen in de markt. Ook hangt op de vestigingen van Bakkersland en Borgesius een aankondiging dat de mogelijkheden worden onderzocht.

In welk stadium de onderhandelingen verkeren is nog onduidelijk, ze hebben geen juridische status zolang geen officiële aanvraag is gedaan. Een overname van dit formaat moet worden gemeld bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die er haar goedkeuring aan moet geven. De medezeggenschapsraden van de bedrijven hebben nog geen formele aanvraag ontvangen, laat de vakbond CNV weten. De vakbond verwacht binnen enkele weken meer duidelijkheid.

Positief verrast

Een eventuele overname door Borgesius verrast Henk van Beers van de CNV. ‘Andersom was het logischer geweest, omdat Bakkersland vele malen groter is.’ Van Beers bevestigt dat hij op de hoogte is gesteld van de gesprekken. ‘Bakkersland heeft moeilijke jaren gehad, maar heeft een belangrijke investeringsslag gemaakt, het is een gezonde partij.’ Dat een kleine partij een grote overneemt is verrassend, maar wel positief, vindt Van Beers. ‘Borgesius is wel een echt bakkersbedrijf.’

Met een eventuele samenvoeging ontstaat de grootste marktpartij in Nederland. Bakkersland is momenteel al de grootste speler in de bakkerijsector met 15 bakkerijen. Het bedrijf is eigendom van investeerder Parcom, dat ook Uniekaas in het portfolio heeft.

Bakkerij Borgesius is veel kleiner, het in 1895 opgerichte familiebedrijf heeft vijf vestigingen in Leeuwarden, Stadskanaal, Sappemeer, Nieuw Amsterdam en Arnhem. De laatste twee nam Borgesius in 2008 al over van Bakkersland. Borgesius bakt voor diverse afnemers en opereert onder meer met de formules Bake-it, Het Bakkerscafé en The Bread Office.

Bakkersland in cijfers:

– 15 bakkerijen
– Jaaromzet: circa 434 miljoen
– Medewerkers: circa 1.900
– Verkooppartners in meer dan 20 landen

Bakkersland heeft eerder in de etalage gestaan. In 2011 wilde Parcom het concern eveneens verkopen.

Reageer op dit artikel