nieuws

WK Boulangerie krijgt nieuwe vorm op Europain in Parijs

Nieuws

WK Boulangerie krijgt nieuwe vorm op Europain in Parijs
Nederland heeft zich rechtstreeks voor het WK Boulangerie geplaatst door eerder dit jaar de Coupe Louis Lesaffre te winnen. Foto: BoulangerieTeam

Het wereldkampioenschap (WK) Boulangerie, dat van 5 tot en met 9 februari 2016 plaatsvindt tijdens de Europain in Parijs, ondergaat een aantal vernieuwingen. De titels van diverse categorieën zijn gewijzigd. Daarnaast zijn er drie belangrijke noviteiten die de wedstrijdonderdelen versterken en de wedijver tussen de finalisten stimuleren.

De nieuwe onderdelen zijn: Stokbrood & Brood Wereldwijd, Viennoiserie & Hartige Producten en het Showstuk. Bij het onderdeel ‘Hartige Producten’ in teamverband werken drie kandidaten samen aan deze producten, die in lijn liggen met de actuele ontwikkeling in de bakkerij op het gebied van catering. De kandidaten gebruiken voedingsproducten die zijn aangepast aan het dieet van een sporter voor dit  assortiment: 15 mini-urgers, 15 hartige gevulde broodjes, 15 hartige gevulde clubsandwiches en 15 hartige viennoiseries, die vervolgens onderdeel uitmaken van het Showstuk.

BoulangerieTeam

Voor Nederland stapt het BoulangerieTeam in de ring. Peter Bienefelt neemt het onderdeel Stokbrood en Brood Wereldwijd voor zijn rekening. Hiljo Hillebrand richt zich op de Viennoiserie en Hartige Producten. Niek van Waarde ontfermt zich over het Showstuk.  In totaal gaat twaalf teams de strijd met elkaar aan tijdens het WK Boulangerie.

Improvisatie

Dit jaar vindt een improvisatie plaats om de kennis van de kandidaten te stimuleren en de vrije loop te bieden aan hun inventiviteit. De dag voorafgaand aan de wedstrijd vindt een loting plaats en krijgen de kandidaten hun opdracht:
– voor de categorie Stokbrood & Brood Wereldwijd: een mand met ingrediënten en het toe te passen fermentatieproces;
– voor de categorie Viennoiserie: een mand met een lijst ingrediënten en de te gebruiken deegsoort

Het thema van het showstuk in 2016 is ‘Sport als vertegenwoordiger van uw land’. Het showstuk vereist zowel technisch als decoratief talent en bevat verplicht het assortiment van het nieuwe onderdeel Hartige Producten.

Rondetafelgesprekken

Naast de wedstrijden zijn er ook rondetafelgesprekken in het leven geroepen. Van zaterdag 6 tot en met maandag 8 februari vinden Van 10:35 uur tot 11:10 uur drie rondetafelgesprekken plaats over de thema’s:
*Wedstrijden en het belang van kennisoverdracht (zaterdag 6 februari 2016);
*De bakkerij: een unieke speler in de evolutie van consumptiepatronen (zondag 7 februari 2016);
*Groeimogelijkheden en nieuwe bronnen voor de marges van de ambachtelijke bakker (maandag 8 februari 2016).

logo EUROPAIN seul 2016 RVB

Reageer op dit artikel