nieuws

Verbod op gratis plastic tasje

Nieuws

Verbod op gratis plastic tasje
Shutterstock

Ondernemers mogen vanaf 1 januari niet langer gratis plastic tasjes weggegeven aan hun klanten. Dit besluit is in de week voor kerst door de Tweede Kamer genomen.

Consumenten betalen vanaf de eerste dag van het nieuwe jaar aan de kassa een klein bedrag voor een plastic draagtasje.

Uitzondering

De uitzondering bevestigt de regel: in sommige gevallen mogen verswaren (bijvoorbeeld: vers belegde broodjes) nog wel worden verpakt in gratis plastic. Dit geldt alleen als dit voedselverspilling tegengaat, of als er geen andere manier is deze hygiënisch te verpakken.

Lastig

‘Dat gaat lastig worden’, denkt Frans van Rooij van branchevereniging ProFri. ‘Misschien is het voor ondernemers beter om volledig over te stappen op papieren draagtassen, om deze vervolgens in twee maten te gaan voeren.’

Verantwoordelijk staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) hoopt dat het betalen voor een plastic tasje bijdraagt aan een beter milieu.

Prijs

Bakkers mogen zelf de prijs bepalen die zij hun klanten laten betalen voor een plastic tas, maar de prijs moet per tasje minstens tien cent zijn. De richtprijs zoals die in het verbod is opgenomen ligt op 25 cent.

Tassen die zijn gemaakt van andere materialen dan van plastic mogen nog wel gewoon gratis worden weggeven bij de kassa. In de opstartfase kunnen ondernemers wennen aan het verbod en wordt er nog terughoudend gehandhaafd.

Meer informatie: www.rijksoverheid.nl/plastictas

Reageer op dit artikel