nieuws

V&D betaalt leveranciers La Place wel

Nieuws

Het is waarschijnlijk dat warenhuis V&D op korte termijn na het vandaag uitgesproken faillissement een doorstart maakt. Dat zegt retaildeskundige Frank Quix, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam in NRC. De keten blijft inkopen voor La Place, het onderdeel waar op wel wordt verdiend.

Diverse bronnen verwachtten het faillissement, wat vandaag is uitgekomen. Daarmee verliezen 10.000 werknemers hun baan. Zij moeten hopen op een doorstart van het bedrijf, waaraan de komende weken wordt gewerkt.

De huidige directie geeft er volgens NRC.nl de voorkeur aan dat de restaurantketen La Place onderdeel van de warenhuisketen blijft. La Place is winstgevend, in tegenstelling tot de warenhuizen die al jaren verlies lijden. Ongeveer een kwart van de totale omzet van V&D (604 miljoen euro in 2014) wordt in de 120 La Place-filialen verdiend.

De bewindvoerders bij V&D verbieden in een brief een grote groep leveranciers om hun voorraad uit de vestigingen van de warenhuisketen te halen. Intussen loopt de inkoop voor La Place gewoon door.

Televisiezender RTL Z heeft de brief van de bewindvoerders aan een selecte groep toeleveranciers in handen. Het gaat daarbij om bedrijven die een shop-in-shop hebben binnen het warenhuis en om ondernemingen die onder consignatie leveren. Daarbij ligt de voorraad in de schappen bij V&D, maar blijven de producten eigendom van de toeleverancier. De bewindvoerders verbieden de leveranciers deze voorraad dus op te halen.

Voor La Place maakt V&D een uitzondering. De horecatak van het warenhuisbedrijf werkt veelal met dagverse producten en heeft zijn toeleveranciers derhalve hard nodig. De rekeningen worden vooralsnog betaald vanuit de kasstroom van de warenhuizen om te voorkomen dat gerechten en broodjes niet meer bereid kunnen worden.

Voorlopig open

Nu V&D definitief failliet is verklaard, betaalt het UWV de salarissen van het personeel maximaal zes weken door. De 62 winkels kunnen dan openblijven, waardoor ze beter verkoopbaar zijn dan gesloten zaken.

Topman John van der Ent van V&D heeft een brief aan al het personeel geschreven waarin hij oproept ‘met z’n allen de schouders eronder te blijven zetten’ om van een doorstart van het bedrijf een succes te maken. RTL Z zette de brief op zijn website.

Reageer op dit artikel