nieuws

Oliebollen uit de kwalitaria

Nieuws

Het waren zijn schoonouders die veertig jaar geleden een begin maakten met de verkoop van oliebollen. In de eerste jaren heel voorzichtig. Maar inmiddels is de eindejaars oliebollenverkoop voor eigenaar Ton Vis van kwalitaria ‘t Centrum in Oostvoorne niet alleen maar heel belangrijk maar zelfs noodzakelijk. ‘Het is hier een toeristendorp. Zomers hangen ze er met de benen uit. Maar in de winter zijn hier maar half zoveel mensen.’

Oliebollen uit de kwalitaria
Ton Vis in zijn oliebollenkraam. Foto: Roel Dijkstra.

Als oliebollen bakkende cafetariahouder had Ton Vis éénmaal de jury van de AD Oliebollentest voor de kraam staan. ‘Maar gelukkig zaten we toen net dicht.’

Bakt Vis geen goede oliebollen dan? ‘Juist wel. Maar alleen als je in die AD-test bij de eerste tien zit krijg je alle lof. Alle andere bakkers krijgen cynische, zogenaamd humoristische beoordelingen. Van die aanpak ben ik bepaald geen fan.’

Ton Vis ten voeten uit. Uitgesproken. Neemt geen blad voor de mond. Zo kennen de lezers van Snackkoerier hem ook als columnist van dit blad.

Noodgedwongen

Vanwaar die winterse oliebollenkraam, bij hem in december pal voor de deur? ‘Nou, om eerlijk te zijn is dat min of meer noodgedwongen. In de zomer is het hier twee keer zo druk. Maar in de winter kun je hier een kanon afschieten. Oostvoorne is een echt toeristendorp. In de zomer dan. In de winter is het totaal anders.’

De schoonouders van Vis begonnen er ooit mee. Inmiddels is het serieuze handel. ‘Ik noem geen aantallen. Maar op 30 en 31 december bakken we 24 uur nonstop door dus dan weet je het wel. Net als alle echte bakkers bak ik de bolletjes in speciale arachideolie, in ons geval van Oliehoorn. Dat doe ik buiten, vanuit een speciale kraam. Een soort winterhut. Dat is voor de klanten heel herkenbaar. En de lucht blijft uit de zaak.’

Reageer op dit artikel