nieuws

Nieuwe cao met vitaliteitsregeling als belangrijk onderdeel

Nieuws

Werkgevers en werknemers in de bakkerij hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe CAO Bakkersbedrijf. Voor werknemers is er een loonaanpassing van in totaal anderhalf procent. De belangrijkste overeenstemming is de Vitaliteitsregeling voor oudere werknemers, in reactie op de door de overheid verhoogde pensioenleeftijd.

Nieuwe cao met vitaliteitsregeling als belangrijk onderdeel
De nieuwe CAO vraagt nog finetuning, maar de grote lijnen zijn neergezet. In totaal is de salarisaanpassing anderhalfprocent. Foto: VMN

De overeenkomst is op 4 november 2015 bereikt. Werknemers krijgen er één procent salaris bij per 1 november 2015 en een half procent per 1 april 2016. De cao gaat met terugwerkende kracht in per 1 april 2015 en loopt tot 1 oktober 2016, zo zijn NBOV, NVB, CNV en FNV overeengekomen.

Als gevolg van de wettelijke verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar zijn de partijen een zogenaamde Vitaliteitsregeling overeengekomen voor  60-plussers. De regeling gaat in per 1 januari 2016. Zij houdt in dat werknemers van 60 jaar of ouder hun werkweek kunnen terugbrengen tot 80 procent, daarbij 90 procent salaris ontvangen en hun pensioenopbouw 100 procent blijft.

Zowel werkgevers- als werknemers betalen hieraan mee. De werkgever betaalt 90 procent salaris en 100 procent pensioenopbouw voor 80 procent werk, wat neerkomt op 112 procent loon per uur vanaf het 60e jaar. Alle werknemers leveren een vakantiedag in en de seniorendagen en bovenwettelijke vakantiedagen komen te vervallen.

 

Reageer op dit artikel