nieuws

Linda de Mol trapt Nationaal Schoolontbijt af

Nieuws

Het dertiende Nationaal Schoolontbijt is vanochtend van start gegaan met een boerderij-ontbijt bij het Openluchtmuseum in Arnhem. Presentatrice Linda de Mol van de Linda.foundation wist met haar opkomst de landelijke media te mobiliseren, waarmee de aandacht voor goed ontbijten stevig is neergezet. Deze hele week staat in het teken van het ontbijt.

Linda de Mol trapt Nationaal Schoolontbijt af
Linda de Mol opende in 2015 het Nationaal Schoolontbijt. Foto: Nationaal Schoolontbijt

Linda de Mol is aanwezig omdat de organisatie van Het Nationaal Schoolontbijt ieder jaar een goed doel uitkiest dat kinderen helpt. Dit jaar is dat de Linda.foundation die jaarlijks meer dan tweeduizend gezinnen met kinderen die in armoede leven een onvergetelijke decembermaand bezorgt. De gezinnen krijgen een set cadeaukaarten, waarmee ze boodschappen, kleding en cadeautjes kunnen kopen.

Brood, fruit en groente

De locatie voor de officiële start is een toepasselijke: de Groningse Oldamster-hoeve Beerta in het Openluchtmuseum. In de hokken langs de wanden zorgen kalfjes, kippen en schapen voor extra sfeer. Honderd kinderen van openbare basisschool De Schatgraaf schuiven aan lange, mooi gedekte tafels met een zorgvuldig samengesteld gezond en gevarieerd ontbijt. Naast fruit is het schoolontbijt dit jaar verrijkt met groente: komkommer in dit geval. Dat is even wennen, want ze gaan lang niet allemaal op.

Onderzoek

Het duurt aanvankelijk nog even voordat de kids kunnen gaan eten. Eerst interviewt Linda de Mol David de Bruijn van initiator NBC over de resultaten van het Ontbijtonderzoek in opdracht van Het Nationaal Schoolontbijt en Albert Heijn. Goed nieuws is dat schoolkinderen steeds vaker de deur uitgaan na te hebben ontbeten: bijna negentig procent. In 2005 was dat nog tachtig procent. De Mol is wel geschokt te horen dat 13 procent van de kinderen limonade drinkt bij het ontbijt en vaak zoet beleg kiest. ‘En elf procent ontbijt dus nog steeds niet?’, vraagt zij De Bruijn.

Zelf kiest de presentatrice graag voor een geroosterde bruine boterham met kaas, met een glas versgeperst sinaasappelsap en thee.

Burgemeesters

Ook burgemeester Herman Kaiser van Arnhem benoemt het belang van een ontbijt: in zijn gezin gaat iedereen de deur pas uit na een ontbijt. Kaiser spreekt namens 245 burgemeesters die met hun gemeenten meedoen aan het Nationaal Schoolontbijt. Dat gebeurt in samenwerking met 2600 basisscholen, wat inhoudt dat deze week 500.000 basisschoolleerlingen bewust ontbijten. Een groot aantal eet een broodje met hun burgemeester.

De burgemeesters zamelen deze week geld in voor de Linda.foundation. Vrijdag 13 november maakt de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen het totaalbedrag bekend tijdens het laatste Burgemeestersontbijt.

Terugtellen

Omdat het de dertiende keer is dat het Nationaal Schoolontbijt plaatsvindt, laat Linda de Mol de aanwezige schoolkinderen terugtellen van dertien naar nul. Onder luid gejuich vallen de scholieren dan eindelijk aan op het ontbijt. Een enkeling had thuis is alle vroegte toch al gauw een boterham gegeten, maar de meesten zijn behoorlijk hongerig. Het brood van de huisleverancier van het Openluchtmuseum – Brood- en banketbakkerij Reijnen aan de Kemperbergerweg in Arnhem – gaat er gretig in!

Het ontbijtpakket dat de kinderen dit jaar op scholen en bij de burgemeester voorgeschoteld krijgen, bestaat uit volkorenbrood, tarwebolletjes, krentenbollen, glutenvrije crackers, halvarine, appelstroop, jam, smeerkaas, 30+ kaas, halfvolle melk, fruit en groentes. Ambachtelijke bakkers en de supermarktketens Albert Heijn, Spar, Coop, PLUS en Poiesz zorgen ervoor dat een half miljoen kinderen in het hele land op tijd hun ontbijtjes krijgen. Daarnaast is Het Nationaal Schoolontbijt dit jaar officieel ambassadeur van Gezonde School, een samenwerkingsverband van het Rivm-centrum Gezond Leven, de onderwijsraden, gezondheidsfondsen en kennisinstituten.

Weekprogramma

De ontbijtweek ziet er als volgt uit:

  • maandag: opening Nationaal Schoolontbijt in het Openluchtmuseum in Arnhem
  • dinsdag: ontbijt op een school in de buurt
  • woensdag: Binnenhofontbijt, kinderen eten met Kamerleden
  • donderdag: ontbijt op een gemeentehuis met een burgemeester
  • vrijdag: officiële afsluiting, cheque-overhandiging door burgemeester van Utrecht.
Reageer op dit artikel