nieuws

Kids vaker aan ontbijt, vooral met hun moeder

Nieuws

Kinderen zijn de afgelopen jaren steeds vaker gaan ontbijten. Bijna 90 procent van de kinderen ontbijt nu elke dag, meestal met hun moeder. In 2005 was dat nog 80 procent.

Kids vaker aan ontbijt, vooral met hun moeder

Dat blijkt uit ontbijtonderzoek van PanelWizard onder 1231 basisschoolleerlingen,  in opdracht van Het Nationaal Schoolontbijt en Albert Heijn. Het onderzoek is gedaan in aanloop naar het Nationaal Schoolontbijt dat vandaag met Linda de Mol van start gaat in het Open Luchtmuseum in Arnhem en nog tot en met vrijdag loopt.

Kinderen ontbijten vaker

Van de ondervraagde kinderen ontbijt 89,3 procent elke dag. Dat zet de stijgende lijn voort uit vergelijkbare onderzoeken in opdracht van Het Nationaal Schoolontbijt in 2005 (80%), 2012 (83%) en 2013 (85%).

Moeders zijn de stabiele factor voor kinderen waar het om ontbijten gaat. 82,4 procent van de basisschoolleerlingen ontbijt met hun moeder. In ongeveer de helft van de gevallen (43,8%) ontbijten ze (ook) met hun vader. Nog altijd 4,2 procent van de kinderen ontbijt alleen.

Kinderen onbijten doorgaans met brood; fruit en groente ontbreken meestal. Ook staat er regelmatig limonade op de ontbijttafel, bijna 1 op de 7 kinderen drinkt er limonade bij. Brood met zoet beleg heeft de voorkeur (71,2%); met hartig beleg ontbijt 48,5 procent. Fruit komt op 8,2 procent en slechts 1,9 procent ontbijt met groente.

Zelf vinden verreweg de meeste kinderen overigens dat ze gezond ontbijten. De kinderen blijken erg geïnteresseerd in de herkomst van hun eten, waarover ze vooral graag op school meer leren (44,4%), 38,6 procent leert het liefst via tv-programma’s, 30 procent van hun ouders en 23,1 procent online.

 

Reageer op dit artikel