nieuws

Inspectie SZW treft illegale werknemers aan bij dertien buurtbakkers

Nieuws

Werknemers zonder werkvergunning. Medewerkers die naast hun salaris een uitkering krijgen. Langere werkdagen dan toegestaan. De Inspectie SZW heeft vorige week zeventien buurtbakkers gecontroleerd. Dertien winkels bleken de regels te overtreden, meldde de vroegere Arbeidsinspectie donderdag 19 november.

Inspectie SZW treft illegale werknemers aan bij dertien buurtbakkers
Afbeelding: Inspectie SZW

De inspecteurs van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid controleerden in Amsterdam, Rotterdam, Tilburg, Venlo en Tegelen. Op meerdere plekken werkten mensen die niet in Nederland mogen werken. Die bakkerijen kregen een boete van elk €8000.

Vreemdelingenpolitie

De namen van de werknemers zijn doorgegeven aan de Vreemdelingenpolitie, die onderzoekt wat de gevolgen voor de illegalen moeten zijn. De straf voor de lange arbeidstijden is nog niet bekend, de gemeenten moeten de gevolgen voor de uitkeringen uitzoeken.

Geluk

Bij vier bakkerijen werden geen fouten gevonden. Eén van de vier, een winkel in Amsterdam, had geluk. ‘De bakkerij deed pas na tien minuten de deur open voor de inspecteurs. Waarschijnlijk vermoedden ze een controle. Toen de inspecteurs binnenkwamen, zagen ze iemand die zijn bakkerskleren uitdeed en zijn eigen kleren aantrok. Het was een Marokkaan die hier niet mocht werken’, zei een woordvoerder van de inspectie. Toch gaat de bakkerij vrijuit. ‘We moeten aantonen dat hij er heeft gewerkt. En we hebben hem niet daadwerkelijk zien bakken.’

Risico-analyses

De inspectie had de zeventien gecontroleerde bakkerijen vooraf uitgezocht. ‘We werken met risico-analyses, vooraf kijken we waar de meeste kans op overtredingen is’, aldus de woordvoerder. Hij wil niet zeggen hoe de inspectie dat uitzoekt. ‘Als wij dat gaan vertellen, kan iedereen zich daarop richten. Dat is het geheim van de smid. Of van de bakker.’

Reageer op dit artikel